Hoe kan het dat wij zo gek zijn op troostvoedsel?

Wie kent het niet, je zit even niet zo lekker in je vel en voor je het weet heb je een beker ijs naar binnen gewerkt of een zak chips leeg gegeten.
Nel van de Kleine veilige haven is traumacoach en weet als geen ander hoe het kan dat wij naar “troostvoedsel’ grijpen wanneer het even niet zo lekker gaat.
In deze gastblog vertelt zij hier meer over.

Gezonde voeding en trauma.

Vaak staan we er niet bij stil wat voeding met ons doet. We eten, meestal wat we lekker vinden en daarmee klaar.
Dat is jammer, want je smaak is erg beïnvloedbaar en voedingsmiddelproducenten zijn erop uit om zoveel mogelijk te verkopen. Daardoor worden er vaak extra suikers en vetten aan toegevoegd, wat
maakt dat ons systeem daar steeds minder goed weerstand aan kan bieden. Geen punt als er niets aan de hand is, maar zodra je emotioneel/psychisch in wat zwaarder weer komt, worden verleidingen vaak groter. Denk maar eens aan de Corona-kilo’s.
 
 

Hoe werkt dat dan met trauma’s?

Vaak worden concrete herinneringen aan traumatische situaties uit je (vroege) jeugd uit het bewustzijn verwijderd en in een laatje gestopt, wat je ook bijna niet meer open krijgt. Maar hetgeen gebeurd is ligt wel opgeslagen in je brein, in dat dichte laatje, en in je lichaam.
In zo’n geval zie je vaak dat mensen geen contact met hun lichaam en gevoel kunnen maken, maar zich er ook niet zo bewust van zijn. Ze zijn hard bezig om aan de verwachtingen van anderen en de maatschappij te voldoen, dat is lastig, maar vaak makkelijker dan stil te staan bij wat ze nodig hebben. Als je dit maar lang genoeg volhoudt, zul je uiteindelijk ziek worden
van uitputting.

 

Gevoel is vaak ook iets wat eng is, immers, als je je emoties zo lang hebt afgeschermd ontstaat de angst overspoelt te worden en de controle kwijt te raken. Soms zoeken mensen een andere uitweg: verslaving, emotie-eten, heel veel uitgaan, enz.
Als je merkt dat je je emoties tegen kunt houden met eten, zul je het als een succesformule in je brein opslaan. En zo kan emotie-eten, of erger eetverslaving, ontstaan. Dat ene koekje roept om meer en voor je het weet (ook al wil je het niet) is dat pak koekjes leeg. Herken je dat?
 
 

Wat doe je ertegen?

Het is belangrijk dat je je zelf gaat voeden met producten zonder toevoegingen. Dus het liefst koken zonder pakjes en zakjes. In die pakjes en zakjes zitten nl veel toegevoegde suikers en vetten. Veel van die pakjes en zakjes zorgen ervoor dat je weer heel snel trek krijgt in nog meer suikers en vetten. Nu zou het zomaar kunnen dat je dat niet lekker vindt, maar besef dat je je smaak kunt beïnvloeden en dat je lichaam die suikers en dat soort
vetten helemaal niet nodig heeft.

 

Begin vooral met een goed ontbijt, en niet alleen met een kop koffie bv. En dan kun je denken aan een bruine boterham/yoghurt met fruit/ bananenpannenkoeken enz. Heb je geen tijd voor ontbijt? Maak het de avond ervoor klaar, zodat je het alleen nog maar op hoef te eten voor je weggaat.
Als je 3 voedzame maaltijden eet, voorkom je in veel gevallen de drang om dat pak koekjes leeg te eten. Daarmee beïnvloed je je lichaam op een positieve manier.
 
 

Gevoel

Ik kan me voorstellen dat als je dit leest en kan zeggen dat je dat allemaal doet, maar dat je je toch regelmatig, tegen je zin in vergrijpt aan die koekjes/chips/chocolade terwijl je dat niet wilt, je aardig gefrustreerd raakt.
Ben jij wel eens echt boos? Laat jij je tranen wel eens zien? Kun jij je oprecht trots voelen over iets wat jij gedaan hebt? Of ben je best streng voor jezelf en ga je gewoon altijd maar door? En dus ook met eten van producten die je lichaam niet echt nodig heeft.

 

Ik ga jou niet zeggen wat je wel en niet moet eten, ik ben immers geen voedingsconsulent.
Maar ik wil wel met jou gaan kijken waarom je geen controle krijgt over je eten, wat daar achter zit en wat het jouw wil vertellen.

 

Durf jij dit zoektocht aan, neem dan contact op met me via
info@dekleineveiligehaven.nl
of
 
 
Dankjewel Nel voor je gastblog!

(Visited 22 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *