Wij zijn ontzettend gek op gehaktbrood, als we vrienden/familie/buren/etc te eten krijgen en ik die dag eigenlijk heel erg druk ben met andere dingen, dan is het zo makkelijk om de slowcooker hiervoor te gebruiken. Terwijl de slowcooker zijn werk doet heb ik mijn handen vrij om andere dingen te doen en toch staat er ‘s avonds iets lekkers op tafel. Je gehaktbrood blijft ook nog eens super mals wanneer je het in de slowcooker maakt.
Waar komt gehaktbrood vandaan?
Gehaktbrood, ook wel vleesbrood genoemd, is ontstaan in Europa, al beweren een aantal mensen ook dat Amerika de grondlegger is voor het gehaktbrood. Verder laat de geschiedenis niet heel veel los over dit gerecht. Hoe dit komt weet ik niet.
Wat is gehaktbrood?
Gehaktbrood of vleesbrood of meatloaf is eigenlijk een hele grote gehaktbal die in de vorm van een brood is gekneed. Je kan er van alles aan toevoegen en het dus helemaal naar je eigen smaak maken.
Ik maakte al diverse soorten gehaktbroden, zowel in de slowcooker als in de oven. Bijvoorbeeld deze uit de slowcooker en deze en deze uit de oven. Als ik zou moeten kiezen welke mijn favoriet is zou ik dat niet kunnen, ze zijn alle drie super lekker. En ik ga vandaag nog een heerlijke variant er aan toevoegen, dit Mexicaanse gehaktbrood.
Niet voor iedereen.
Deze Mexicaanse jongen is niet voor iedereen geschikt, hij is behoorlijk spicy. Om dit een beetje te maskeren smeer ik vlak voor ik het gehaktbrood uit de slowcooker haal, de bovenkant in met tomatenketchup. Dit haalt niet de hele pittigheid weg, maar zorgt wel voor een goede balans tussen het pittige en het zoete. Nu niet gelijk wegklikken en denken dit is niks voor mij. Het hele recept is een leidraad, hou je niet van pittig maar wil je dit gehaktbrood wel maken dan gebruik je gewoon wat minder van de pittige ingrediënten als de Cajun kruiden. Probeer gewoon uit en dan krijg je vanzelf jouw ideale gehaktbrood. Misschien kan het je niet pittig genoeg zijn, voeg dan gerust meer kruiden toe.
De Cajun kruiden kocht ik bij Van Beekum Specerijen. Je kan kiezen uit twee varianten, ik koos voor de Cajun mix.
Hoe maak je Mexicaans gehaktbrood?
Mexicaans gehaktbrood
Equipment
- Slowcooker
Materials
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 2 teentjes knoflook uitgeperst
- 1 ui fijn gesnipperd
- 1 wortel in kleine blokjes gesneden
- 2 rode pepertjes zaadjes en zaadlijsten verwijderd en heel fijn gesneden
- 1 eetlepel cajunkruiden
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel gemalen zwarte peper
- 1 klein blikje mais uitgelekt
- 1 ei
- flinke hand tortilla chips verkruimeld
- 60 ml salsa ik nam hot, maar kies die jij lekker vindt
- 30 ml water
- 500 gram half-om-half gehakt
- 500 gram rundergehakt
- 70 gram geraspte cheddarkaas
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
Instructies
- Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de knoflook, ui, rode peper wortel, Cajun kruiden, zout en peper toe en bak roerend ongeveer 5 minuten of tot de ui zacht is geworden. Voeg de maïs toe en bak 2 minuten. Laat iets afkoelen.
- Klop in een grote kom het ei los en voeg de kaas, maïs, peterselie, chips, salsa en water toe. Voeg vervolgens het afgekoelde groentemengsel toe en meng goed. Meng beide gehaktsoorten door elkaar en voeg het ei-groentemengsel toe en meng goed door het gehakt heen. Vorm er een brood van en leg dit in de slowcooker. Sluit het deksel en zet op laag gedurende 6 tot 8 uur.
- Smeer het gehaktbrood eventueel in met tomatenketchup vlak voor je het uit de slowcooker haalt.
In deze blog staan affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding, het kost jou niks extra’s.
[…] maakte afgelopen december dit gehaktbrood toen wij onderweg gingen naar Engeland. Ik kreeg toen een aantal keer de vraag maar dit […]