Wist je dat het kinderlijk eenvoudig is om zelf yoghurt te maken? En dat je daar maar 2 ingrediënten voor nodig hebt?
Ik maak al jaren mijn eigen yoghurt, eerst deed ik dat in een yoghurtmaker tot die kapot ging, sinds ongeveer anderhalf jaar gebruik ik hier de slowcooker voor. Het kost je wel even wat tijd, maar daarna heb je heerlijke zelfgemaakte yoghurt.
Actieve yoghurt
Bij de ingrediënten zie je staan dat je actieve yoghurt nodig hebt, maar wat is dit precies?
Actieve yoghurt is yoghurt die al yoghurt is, dus je kan elke yoghurt gebruiken om nieuwe yoghurt te maken.
Wil je een Griekse yoghurt voeg dan Griekse yoghurt toe, zo kan je elke yoghurt maken die jij lekker vindt. Wij vinden Griekse yoghurt altijd erg lekker en dus zorg ik altijd dat er een beetje Griekse yoghurt overblijft zodat ik daarmee weer nieuwe Griekse yoghurt kan maken. Snappen jullie het nog? Anders wordt het allemaal duidelijk in het recept.
Ontbijt
Ik was altijd een hele slechte ontbijter, maar sinds ik zelf yoghurt maak en zelf fruitpuree inmaak kijk ik elke morgen uit naar het ontbijt. Ook maak ik altijd zelf granola (recept van fruitpuree en granola volgt snel), elke week maak ik iets anders en zo blijft het ontbijt elke keer een feestje. Op dit moment heb ik een potje appel-kaneel fruitpuree opengemaakt, daarbij heb ik een granola met onder andere walnoten en hazelnoten, dat is echt een waar feestje voor je mond. In de zomer eet ik graag yoghurt met aardbeipuree of mangopuree, ik zal jullie snel wat recepten van verschillende fruitpureetjes geven, want deze zijn echt heel erg lekker in je zelfgemaakte yoghurt. En als je het inmaakt kan je het lang (zeker 1 jaar) bewaren op een donkere koele plek (geen koelkast).
Je zelfgemaakte yoghurt kan je ook goed gebruiken voor smoothies of om er dipsauzen mee te maken. Ook maak ik er graag hangop van.
Hoe maak je zelf yoghurt?
Zelf yoghurt maken in de slowcooker
Equipment
- Slowcooker van minimaal 3.5 liter
- Grote badhanddoek of fleecedeken
Materials
- 2 liter volle melk het liefst verse melk van de boer
- 100 ml actieve (Griekse) yoghurt dit kan yoghurt zijn die je al hebt gekocht in de supermarkt. Maar wil je echt lekkere yoghurt gebruik dan verse yoghurt van de boer.
Instructies
- Giet de melk in de slowcooker. Sluit het deksel en verwarm op High totdat de temperatuur van de melk 82 graden heeft bereikt, dit duurt een paar uur (dus meet regelmatig). Zet de slowcooker uit en laat de temperatuur nog 2-3 uur dalen tot 43 graden (meet dit ook weer, de temperatuur is erg belangrijk). Neem een glas van de warme melk en meng deze met de yoghurt. Giet het mengsel vervolgens terug in de slowcooker en roer heel goed door (je laat de slowcooker uitstaan). Sluit het deksel wikkel de slowcooker in een grote handdoek of fleecedeken en laat 9-12 uur ongestoord staan tot het mengsel is opgesteven.
- Hoe langer je de yoghurt in de slowcooker laat staan hoe dikker deze zal worden. Daarna is de yoghurt in een goede afsluitbare bak ongeveer 2 weken houdbaar in de koelkast. Gebruik deze yoghurt weer om nieuwe yoghurt te maken.
Hoi, moet rauwe melk niet minimaal verhit worden tot 90 graden, omdat de melk bacteriën anders de strijd aan gaan met de yoghurt bacteriën? Kan ik ook de rauwe melk verhitten in een pan tot 90 graden en dan in de slowcooker doen? Het is al zo vaak mislukt dat ik er bijna moedeloos van wordt. Groetjes Danielle