Zelf yoghurt maken

Yoghurt maken in de slowcooker

Wist je dat het kinderlijk eenvoudig is om zelf yoghurt te maken? En dat je daar maar 2 ingrediënten voor nodig hebt?
Ik maak al jaren mijn eigen yoghurt, eerst deed ik dat in een yoghurtmaker tot die kapot ging, sinds ongeveer anderhalf jaar gebruik ik hier de slowcooker voor. Het kost je wel even wat tijd, maar daarna heb je heerlijke zelfgemaakte yoghurt.

Actieve yoghurt

Bij de ingrediënten zie je staan dat je actieve yoghurt nodig hebt, maar wat is dit precies?
Actieve yoghurt is yoghurt die al yoghurt is, dus je kan elke yoghurt gebruiken om nieuwe yoghurt te maken.
Wil je een Griekse yoghurt voeg dan Griekse yoghurt toe, zo kan je elke yoghurt maken die jij lekker vindt. Wij vinden Griekse yoghurt altijd erg lekker en dus zorg ik altijd dat er een beetje Griekse yoghurt overblijft zodat ik daarmee weer nieuwe Griekse yoghurt kan maken. Snappen jullie het nog? Anders wordt het allemaal duidelijk in het recept.

Ontbijt

Ik was altijd een hele slechte ontbijter, maar sinds ik zelf yoghurt maak en zelf fruitpuree inmaak kijk ik elke morgen uit naar het ontbijt. Ook maak ik altijd zelf granola (recept van fruitpuree en granola volgt snel), elke week maak ik iets anders en zo blijft het ontbijt elke keer een feestje. Op dit moment heb ik een potje appel-kaneel fruitpuree opengemaakt, daarbij heb ik een granola met onder andere walnoten en hazelnoten, dat is echt een waar feestje voor je mond. In de zomer eet ik graag yoghurt met aardbeipuree of mangopuree, ik zal jullie snel wat recepten van verschillende fruitpureetjes geven, want deze zijn echt heel erg lekker in je zelfgemaakte yoghurt. En als je het inmaakt kan je het lang (zeker 1 jaar) bewaren op een donkere koele plek (geen koelkast).

Je zelfgemaakte yoghurt kan je ook goed gebruiken voor smoothies of om er dipsauzen mee te maken. Ook maak ik er graag hangop van.

Hoe maak je zelf yoghurt?

Zelf yoghurt maken in de slowcooker

Totale tijd17 uur 30 minuten
Opbrengst: 2 liter
Auteur: Puur Koken

Equipment

  • Slowcooker van minimaal 3.5 liter
  • Grote badhanddoek of fleecedeken

Materials

  • 2 liter volle melk het liefst verse melk van de boer
  • 100 ml actieve (Griekse) yoghurt dit kan yoghurt zijn die je al hebt gekocht in de supermarkt. Maar wil je echt lekkere yoghurt gebruik dan verse yoghurt van de boer.

Instructies

  • Giet de melk in de slowcooker. Sluit het deksel en verwarm op High totdat de temperatuur van de melk 82 graden heeft bereikt, dit duurt een paar uur (dus meet regelmatig). Zet de slowcooker uit en laat de temperatuur nog 2-3 uur dalen tot 43 graden (meet dit ook weer, de temperatuur is erg belangrijk). Neem een glas van de warme melk en meng deze met de yoghurt. Giet het mengsel vervolgens terug in de slowcooker en roer heel goed door (je laat de slowcooker uitstaan). Sluit het deksel wikkel de slowcooker in een grote handdoek of fleecedeken en laat 9-12 uur ongestoord staan tot het mengsel is opgesteven.
  • Hoe langer je de yoghurt in de slowcooker laat staan hoe dikker deze zal worden. Daarna is de yoghurt in een goede afsluitbare bak ongeveer 2 weken houdbaar in de koelkast. Gebruik deze yoghurt weer om nieuwe yoghurt te maken.
(Visited 1.811 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
1 comment