Curryworst uit de slowcooker

Curryworst uit de slowcooker

Sinds wij in Duitsland wonen ontkomen wij er niet aan dat er regelmatig curryworst voor onze neus geschoven wordt. Straatfeest – curryworst, schuttersfeest – curryworst, bruiloft – curryworst, verjaardag – curryworst.

Toen afgelopen jaar een aantal leden van de schutterij hier aanschoof om te eten kon ik dan ook niet anders dan curryworst met friet maken. Maar aangezien ik ook nog andere dingen te doen had besloot ik mijn grote vriend de slowcooker aan het werk te zetten. Dan is het toch net iets makkelijker om voor 20 uitgehongerde schutters een lekkere maaltijd op tafel te zetten. En de woorden na afloop waren lovend, ze willen vanaf nu ieder jaar bij ons curryworst komen eten haha.

Geschiedenis van de curryworst

Op 4 september 1949 was het de Duitse Herta Heuwer die de curryworst verkocht. In haar eigen winkeltje in Berlijn maakte zij ene pikante saus van onder andere tomaten en currypoeder en verkocht dit aan de klanten. Dit werd zo’n groot succes dat het recept al heel snel het hele land (en later ook daarbuiten) doorging.

Tien jaar later verhuisde Herta haar winkel naar een groot pand in Berlijn, deze winkel was in hoogtijdagen dag en nacht geopend. Dit was ook het jaar dat Herta pantent aanvroeg op haar uitvinding. Inmiddels is het niet meer weg te denken uit het straatbeeld in Duitsland en wordt vandaag de dag Berlijn nog steeds gezien als de curryworsthoofdstad van Europa. In Berlijn kan je dan ook het enige echte curryworst museum vinden. Erg leuk om daar naar toe te gaan als je in Berlijn bent.

Wat is curryworst?

Waar je in Nederland bij de cafetaria een frikandel of een kroketje besteld, zo kan je in Duitsland overal curryworst kopen. Je hebt in de supermarkt zelfs kant en klare pakjes, alleen nog even in de magnetron en klaar is je worst. Dit hebben wij 1x geprobeerd, maar die belande net zo hard weer in de prullenbak, veel te pittig en veel te zout. Dus mocht je in Duitsland zijn, koop een goede en laat de kant en klare pakjes lekker voor wat ze zijn.

Maar wat is nu eigenlijk curryworst? Verwar het alsjeblieft niet met de bratwurst want dit is heel iets anders. Het zijn in stukjes gesneden bratwurst maar daaroverheen een pittige currysaus. Het wordt altijd geserveerd in een kartonnen bakje met frietjes erbij. Je kan het soms ook op een broodje krijgen, maar eigenlijk is dat gewoon vloeken in de kerk, dit hoort gewoon niet op een broodje maar met frietjes gegeten te worden.

De currysaus bestaat voornamelijk uit tomaten, currypoeder. Vaak wordt ook tomatenketchup gebruikt en dat kan ook eigenlijk wel prima voor als je een snelle variant wil. De pittige currypoeder kocht ik trouwen bij Van Beekum Specerijen, je kan uiteraard ook kiezen voor een milde variant. In de meeste supermarkten verkopen ze ook vaak currypoeder. Kan je het nergens vinden dan kan je ook kiezen voor een pittige (of milde) kerriepoeder.

Hoe maak je curryworst uit de slowcooker?

Curryworst uit de slowcooker

Voorbereidingstijd10 minuten
Active Time3 uur
Totale tijd3 uur 15 minuten
Opbrengst: 4 personen
Auteur: Puur Koken

Equipment

 • Slowcooker minimaal 1 1/2 liter
 • Staafmixer

Materials

 • 1 eetlepel zonnebloemolie
 • 1 grote ui gesnipperd
 • 1 eetlepel bruine suiker
 • 2 eetlepels currypoeder pittig of mild of kerriepoeder pittig of mild
 • 50 gram augurk heel fijn gesneden
 • 500 gram gezeefde tomaten
 • 200 gram tomatenketchup
 • 25 gram tomatenpuree
 • 2 eetlepels appelazijn
 • 1 theelepel harissa
 • zout en suiker naar smaak
 • 4 braadworsten gebakken en in plakjes gesneden

Instructies

 • Verhit de olie in een pan en fruit de ui glazig. Strooi er bruine suiker en currypoeder over en bak kort, doe het dan in de slowcooker.
 • Voeg de augurk, harissa, tomaten, ketchup, tomatenpuree, azijn en kruiden toe en breng op smaak. Laat 3 tot 4 uur op low staan.
 • Pureer de saus met een staafmixer helemaal glad. Voeg de stukjes worst toe en zet de slowcooker nog even 15-30 minuten op high.
 • Je gaat waarschijnlijk best wat saus overhouden, dit kan je heel goed in een afgesloten bakje in de vriezer bewaren. Scheelt je de volgende keer weer saus maken.

 

Deze blog bevat affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s. 

(Visited 4.812 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept