Courgette risotto

Courgette risotto met citroen

En weer kon ik vandaag 5 courgettes oogsten. 3 verdwenen in een weckpot, eentje ging naar de buurvrouw en met de laatste maakte ik deze heerlijke courgette risotto.

Dit recept at ik in Florence toen wij daar vorig jaar op vakantie waren. Vooral op vakantie probeer ik graag nieuwe dingen uit en al was de risotto an sich natuurlijk niet nieuw, de combinatie met courgette en citroen kende ik nog niet.
Ik heb geprobeerd het recept los te peuteren want ik vond het zo’n verrassende en verfrissende smaak hebben dat ik dat vaker wilde eten. Helaas verstond de ober mij niet, of hij deed alsof, maar het lukte mij in ieder geval niet om een recept los te peuteren. Dus ging ik zelf opzoek en probeerde een aantal versies uit, een aantal verdwenen rechtstreeks in de prullenbak omdat ze echt heel smerig waren, een aantal waren wel lekker maar toch niet de smaak zoals ik die in Florence had en na lang koken en proeven had ik daar eindelijk de smaak zoals ik deze risotto in Florence at.

Koken

Risotto lastig?

Het heeft voor mij even geduurd voor ik zelf risotto durfde te maken. Ik zal al beelden voor mij van diep zwart verbrande pannen en een rookalarm wat telkens af zou gaan.
Toch besloot ik op een dag dat het er toch maar eens van moest komen. Risotto vinden wij allebei zo ontzettend lekker en om het nou alleen te eten wanneer wij gingen uit eten is zonde. Dus zocht ik een recept op en las dit een paar keer, daarna begon ik stap voor stap de risotto te maken en het lukte.

Inmiddels heb ik geen recepten meer nodig om lekkere risotto te maken. Je kan er zoveel kanten mee op en het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Wat ook een grote hit hier in huis is is deze tomatenrisotto.

Courgette risotto

Hoe maak je deze courgette risotto met citroen?

Courgette risotto met citroen

Voorbereidingstijd10 minuten
Active Time40 minuten
Totale tijd50 minuten
Gang: Hoofdgerecht, risotto
Keuken: Italiaans
Opbrengst: 2 personen
Auteur: Puur Koken

Materials

  • 50 gram boter
  • 1 ui heel fijn gesneden
  • 1 grote knoflookteen uitgeperst
  • 180 gram risottorijst
  • 1 groentebouillonblokje
  • rasp van schil en sap van 1 citroen
  • 2 takjes citroentijm
  • 1 courgette van ongeveer 250 gram in stukjes gesneden
  • 50 gram geraspte parmazaanse kaas
  • 2 eetlepels creme fraiche

Instructies

  • Smelt de boter in een grote pan en voeg de ui en courgette toe, bak zachtjes tot de ui zacht is. Dit duurt ongeveer 8 minuten.
  • Voeg vervolgens de knoflook toe en bak deze nog voor 1 minuut mee.
  • Voeg de rijst toe en bak deze even mee voor ongeveer 2 minuten tot de rijstkorrels wat glazig beginnen te zien.
  • Neem 1 liter gekookt water en los hier het bouillonblokje in op. Ik neem altijd 1 bouillonblokje op 500 ml water, de kaas is ook nog zout.
  • Voeg 1/3 van het water toe aan de risottorijst samen met het citroensap en de citroentijm
  • Roer goed door en voeg opnieuw bouillon toe als dit bijna is opgenomen door de risottorijst
  • Ga net zo lang door met toevoegen van bouillon tot de rijst gaar is. De risotto rijst is gaar als deze van buiten zacht is maar van binnen nog een lichte bite heeft. Roer regelmatig.
  • Maak de risotto af door er geraspte kaas, de citroenschil en de crème fraiche er doorheen te roeren.
  • Happy summer!

 

 

(Visited 1.385 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories