Biologisch varkensvlees

Waarom kiezen voor biologisch varkensvlees?

Biologisch varkensvlees komt van een veehouder waarbij een diervriendelijke aanpak wordt gehanteerd. Dit wil zeggen dat het dier onder betere omstandigheden is opgegroeid dan bij gebruikelijk vlees. Het dier krijgt voldoende ruimte en comfort aangeboden. Dat betekent dat het dier voldoende ruimte krijgt in de stal, dit gebeurt aan de hand van de biowetgeving. Eeen volwassen varken heeft recht op minstens 1,5 m² ruimte. Ook krijgt het varken de ruimte om te liggen. Elk varken krijgt een eigen ligbed van stro of strooisel.

Varken

Diervriendelijke stallen

Varken zijn echte gezelligheidsdieren die behoefte hebben aan een goed geventileerde stal. De ventilatie is dan ook een vereiste voor een stal waarin varkens verblijven die gebruikt worden voor biologisch varkensvlees. Dankzij de extra ruimte die zij krijgen om te bewegen heeft het dier minder last van stress. Doordat het minder stress heeft, vertoont het meer natuurlijk gedrag. Ze kunnen wroeten, snuffelen en zichzelf verzorgen. Doordat het dier meer vrijheid krijgt, ontwikkelt het een betere weerstand. Dat zorgt weer voor een langer en plezieriger leven. Er zijn ook boeren met een lichtdoorlatend dak, zo kunnen de varkens het dag-en-nachtritme blijven aanhouden. De voordelen van biologisch stal op een rij:

  • Meer bewegingsruimte en minder stress
  • Meer natuurlijk gedrag als wroeten
  • Ontwikkeling van een betere weerstand
  • Een lichtdoorlatend dak zorgt voor een dag-en-nachtritme

 

varkensstal

 

Het buitenleven

Het is verplicht voor een biologische veehouder om zijn dieren in de buitenlucht te laten lopen. Sinds 2022 is het namelijk verplicht dat een varken vrij naar binnen en naar buiten kan lopen. Hier kan het dier in de buitenlucht lekker rondlopen en wroeten. Een buitenloop is een omheind stukje land of grasveld aangrenzend aan de stal. Het voorkomt dat varkens gaan staartbijten door de stress. Daarnaast kunnen ze dankzij de buitenlucht hun temperatuur beter reguleren, wat weer zorgt voor minder hittestress. Enkele boeren bieden de varkens zelfs een piglo aan, dat is een hok in de weide waar een varken lekker kan ontspannen.

varken buiten

Biologisch voer

Niet alleen het leven van een varken wordt beter geregeld, zo krijgt het ook biologisch voer. Dit bestaat uit granen, gras of luzerne. Dankzij al deze verbeteringen voor het leven van het varken worden ze ook minder vaak ziek. Dit voorkomt dat er resten antibiotica en andere schadelijke stoffen in ons voedsel eindigen. Wil jij ook zeker weten dat jij 100% biologisch varkensvlees eet? Het is eenvoudig online te bestellen bij JP Puurvlees

varkensvoer

(Visited 25 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *