Zes aparaten in de keuken waar ik niet zonder kan

We weten allemaal dat er een aantal dingen in de keuken zijn die we echt nodig hebben om te kunnen koken.
Voor de één zal dat ovenschalen zijn, voor de ander de slowcooker of de vaatwasser. In deze blog laat ik jullie zien welke zes dingen ik echt niet kan missen in de keuken.

Niet zonder kan of niet zonder wil

Uiteraard kan ik makkelijk leven als deze apparaten het zouden begeven. Maar ik zou me wel verschrikkelijk onthand voelen. Onze keuken is goed uitgerust vind ik zelf, misschien ben ik zelfs wel heel erg verwend.

Afgelopen juni is onze nieuwe keuken geplaatst en bij het ontwerpen van de keuken had ik drie wensen.
1. De keuken moest ruim omgezet zijn met veel kastruimte
2. Er moest een goede oven in komen
3. Een vaatwasser was ook echt een must have

Ontwerpen

De beste man kreeg volgens mij behoorlijk grijze haren van mij…oeps. Hij had echt een prachtig ontwerp voor ons gemaakt, maar ik vond de keuken daar echt te propperig. We hebben echt een grote keuken van zo’n 20 m², waarom dan alles in 1 hoek van de keuken stoppen.

Dus ik liet de beste man opnieuw een ontwerp maken waarin ik nogmaals duidelijk aangaf de keuken optimaal te willen gebruiken.
Een hoekkeuken viel dus af, want dan zou alles in 1 hoek komen en hielden we nog 15 m² keuken over. Mijn man liet mij ondertussen maar vertellen, hij vond het al lang prima haha.

Uiteindelijk kregen we een ontwerp waar we beide erg blij mee waren. De keuken was verdeeld in twee blokken. Aan de ene muur kwam het spoel- en kookgedeelte aan de andere muur de koelkast, oven en veel kastruimte. Ook wilde ik mooie grote laden waar ik pannen, kruiden enz in op kon bergen.
Dit is het uiteindelijk geworden

 

Mooi toch?

Zes apparaten waar ik niet zonder kan/wil

Maar zonder welke apparaten kan en wil ik dan niet?

1. Slowcooker

Om te beginnen (het zal geen verrassing zijn) mijn slowcooker.
Hij heeft al heel wat uurtjes pruttelen erop zitten en is inmiddels 4 jaar oud. Omdat ik hem heel veel gebruik ben ik al aan het kijken naar een nieuwe, mocht deze het begeven dan zit in in ieder geval niet zonder. Maar er is zoveel keus, in zoveel verschillende prijsklassen dat ik door de slowcookers het bos niet meer zie. Maar voorlopig doet deze het nog en heeft het geen haast. Voor de slowcookers op deze blog, hebben jullie tips voor een fijne slowcooker? Het liefst met een timer (dat mis ik op deze).

2. Broodbakmachine

Ik bak altijd zelf ons brood. Normaal kneed ik het deeg van brood en pizza’s altijd zelf, maar ik heb een vervelende ontsteking in mijn duim die maar niet over wil gaan. Dus op dit moment is deeg kneden niet echt prettig. Dus dat laat ik dan graag aan de machine over. En stiekem vind ik het best wel handig zo, de machine kneed vele malen beter, dus ik denk dat ik het, ook als mijn duim genezen is, maar lekker aan de machine overlaat.
Brood bakken in de machine doe ik eigenlijk nooit, tenzij ik vergeten ben om brood te bakken en het blijkt op te zijn en ik weg moet. Dan laat ik de machine behalve kneden ook bakken. Maar normaal gesproken laat ik de machine alleen het deeg kneden, daarna klop ik het in een broodblik voor een half broodje en gaat het een half uurtje de oven in.
Uit het broodblik van de broodbakmachine krijg je altijd een raar vierkant brood met een gat onderin. Door het deeg in een broodblik te doen krijg je een normaal broodje zonder gat.

3. De oven

In ons vorige huis had ik een oven van 90 cm breed, met gemak schoof ik daar twee pizza’s of twee taarten in. Toen wij naar dit huis verhuisde zat er helemaal geen keuken in. Het is in Duitsland heel normaal een huis te kopen of te huren zonder keuken, deze worden door de vorige eigenaars vaak meegenomen naar hun nieuwe huis.

Zoektocht

Omdat wij eigenlijk maar voor drie jaar in Duitsland zouden blijven wonen vonden we het onzin om daar een nieuwe keuken voor te laten plaatsen.
Dus begon onze zoektocht naar een degelijke keuken voor weinig geld op Marktplaats. We vonden uiteindelijk een keuken, die mensen waren net verhuisd en wilde een nieuwe keuken in hun nieuwe huis en dus mochten wij de oude keuken incl. apparatuur gratis ophalen.

Super tof, en zo vertrok manlief met een goede vriend richting Hengelo (O) om de keuken te demonteren (dat moesten we wel zelf doen) en richting Duitsland te brengen. Daar zijn ze met z’n tweeën nog even zoet geweest om de keuken weer te monteren, maar na een dag keihard werken stond daar een keuken. Oké het was niet de mooiste keuken, maar er zat een combioven in en een vaatwasser van nog geen twee jaar oud, hier konden we het wel even mee volhouden.

Maar wat miste ik mijn oven van 90 cm breed, in deze oven kon ik met goed fatsoen niet eens een pizza maken, ook een springvorm plaatsen was al een opgave omdat de oven vrij laag en klein was.
Toen wij besloten dat wonen in Duitsland ons toch wel erg goed bevalt en wij eigenlijk geen reden zien om terug te verhuizen naar Nederland, besloten we een nieuwe keuken te kopen.

Toen de verkoper vroeg naar onze wensen zei ik dat ik eigenlijk maar 1 echte wens had en dat was een fatsoenlijke oven. Hij liet ons verschillende modellen zien, maar de keus was al snel gemaakt. omdat 90 cm niet zou passen koos ik voor een oven van 60 cm. Wat een verademing, eindelijk kon ik weer fatsoenlijk bakken.

4. Fornuis

Als kookgek kan je natuurlijk niet zonder een goed fornuis. En ook hier was ik enorm mee verwend. In ons vorige huis had ik naast een oven van 90 cm ook een gasfornuis van 90 cm, met 6 pitten waarvan ook een wokbrander.
Aangezien in Duitsland geen gas wordt gebruikt om op te koken moest ik overschakelen naar keramisch, elektrisch of inductie.

Na een uitvoerig uitleg door de verkoper van onze keuken besloten wij voor inductie te gaan. Dit was de beste overschakeling als je gas gewend was omdat inductie ook redelijk snel afkoelt wanneer je de kookplaat uitzet. Dus wanneer je je aardappels lager wilt zetten gaat de temperatuur bij inductie sneller omlaag dan wanneer je kookt op een elektrisch- of keramisch fornuis.

Ook was een wens dat ik wel ruimte wilde om fatsoenlijk te koken. Het mocht niet zo zijn dat als ik soeppan of grote braadpan op de plaat had staan, ik geen ruimte meer had voor andere pannen.
Dus na de nodige kookplaten gezien te hebben gekozen voor een kookplaat van Bosch. De kookplaten zitten hier niet netjes onder en naast elkaar, hierdoor heb je meer ruimte, ook wanneer je een grotere pan nodig hebt.

5. Vaatwasser

Eigenlijk is dit gewoon verwennerij want we kunnen heel goed leven zonder vaatwasser. Maar toch, toen onze vaatwasser een storing had en ik hem niet kon gebruiken voelde ik me wel heel erg zielig. Omdat de vaatwasser uit onze oude keuken nog geen twee jaar oud was besloten we geen nieuwe vaatwasser te kopen maar de vaatwasser die we al hadden over te plaatsen naar de nieuwe keuken. Hebben jullie een vaatwasser of wassen jullie met de hand af? Nu we al een aantal jaar een vaatwasser hebben vind ik het erg leuk om, wanneer wij gaan kamperen, weer af te wassen. Het heeft toch iets gezelligs, even de dag doornemen of gewoon een beetje kletsen. Dat zijn dingen die er regelmatig bij inschieten maar wel belangrijk zijn. Wij praten nu uiteraard ook nog steeds wel, maar toen we nog geen vaatwasser hadden was de afwas doen echt even een moment om met elkaar in gesprek te gaan.

6. Nespresso

Mijn man is een echte coffee addict, ik drink ook graag een kopje koffie maar kan het ook goed af met een kop (verse gember) thee. Toch kan ik niet zonder de Nespresso, want ‘s morgens (vooral wanneer ik een vroege dienst heb) heb ik toch echt een goede kop koffie nodig.
We hebben de laatste jaren heel veel verschillende soorten koffieapparaten gehad, van gewone filter koffie tot een machine met verse bonen en alles wat daar tussenin zit.
De filter koffie is ook lekkere koffie, maar vooral ‘s morgens moet een kopje koffie snel klaar zijn. Gedoe met filters en gemalen koffie nee dat was het toch niet. Met verjaardagen gebruiken we nog wel altijd filter koffie, het is de makkelijkste manier om redelijk snel veel koffie te zetten.

Senseo

Toen bleek dat gewone filter koffie niet handig was als je ‘s morgens even snel een kopje koffie wilt drinken, besloten we over te stappen op een Senseo. Apparaat opwarmen, pad erin, druk op de knop en daar was je kopje koffie. Verschillende soorten pads geprobeerd maar nooit konden we een koffie vinden die we echt lekker vonden. De Senseo werd verkocht en een Dolce Gusto kwam er voor in de plaats.

Dolce Gusto

De Dolce Gusto een mooi apparaat, even een cupje erin en klaar…of toch niet? Niet dus, want voor veel koffie soorten heb je twee cupjes nodig, eentje voor de koffie en eentje met melk. We hebben hem nog wel langere tijd naast de filter koffie gehouden want we vonden de latte macchiato en cappuccino erg lekker. Maar toch bleek ook dit niet handig te zijn. Mijn neef wilde hem graag overnemen en dus verhuisde de Dolce Gusto daarheen.

Bonenmachine

We kwamen een mooie aanbieding tegen van een bonenmachine, dat leek ons wel wat. Bonen erin, kopje eronder, druk om de knop, even een hoop herrie en daar was je heerlijke kopje koffie. Deze koffie vonden we allebei dus echt heel erg lekker. Tot het apparaat kuren begon te krijgen en om een schoonmaakbeurt begon te roepen. Help! Schoonmaakbeurt? Hoe dan? Boekjes werden erbij gepakt en met de nodige precisie werd de zijkant opengemaakt. Daar achter bleek een behoorlijk staaltje techniek te zitten. Oké zetgroep moest eruit en goed schoongemaakt worden, daarna weer terugplaatsen, spoelprogramma starten en dan zou hij het weer moeten doen, appeltje eitje….dachten wij.

Op de eerste plaats bleek het uitnemen van de zetgroep niet zo makkelijk als in het boekje beschreven stond. Knijp hendel A en hendel B samen in, je hoort een klik en kunt de zetgroep uitnemen. Zo stond het in het boekje, nou wij knepen onze vingers blauw, we hoorde geen klik en ook kwam de zetgroep niet los. Een paar uur later is het toch gelukt en begon het schoonmaken. Jeetje wat was dat ding vies en ook aan de binnenkant zat een hoop koffiedrab wat echt schoongemaakt moest worden.
Alles schoongemaakt nu kon de zetgroep weer teruggeplaatst worden. Ook dit zou volgens het boekje ene fluitje van een cent moeten zijn…niet dus.

Wat wij ook probeerde, filmpjes via Youtube erbij gezocht, boekje tot de laatste letter doorgelezen, hulp gezocht via Google, we kregen de zetgroep niet meer terug in de machine. Paniek, want deze zetgroep was toch wel van dusdanig belang dat zonder het apparaat niks kon doen. Na heel veel gevloek, gescheld en tranen is het uiteindelijk gelukt om de zetgroep terug te plaatsen.
Oke dit dus niet nog een keer en zo verhuisde dit apparaat naar mijn ouders en later naar mijn zus.

Terug naar senseo

De koffie van vers gemalen bonen beviel ons wel, maar we wilde niet meer zo’n ingewikkeld apparaat. Senseo bracht een apparaat uit waar je ook met 1 druk op de knop een kopje koffie kon zetten van vers gemalen bonen, zonder de ramp van het schoonmaken van een groot apparaat. Dus deze Senseo werd aangeschaft en het zetten van lekkere kopje koffie kon beginnen. Waar wij van baalde was dat je (toen) alleen nog de dure bonen kon gebruiken van Senseo zelf. Later kon je lege bussen kopen voor deze machine en je eigen bonen gebruiken. Toen deze machine het na ruim een jaar begaf besloten we dan ook dat het tijd was voor iets anders.

Nespresso

Op het werk hebben wij een Nespresso machine en een collega vroeg of ik ook een kopje Nespresso wilde. Nog nooit Nespresso gedronken dus dat wilde ik graag proberen.
Wauw wat een lekkere koffie was dit zeg. Thuis gekomen probeerde ik manlief te overtuigen dat we echt eens moesten kijken naar een Nespresso. Hij was inmiddels de zetkoffie weer gaan waarderen en ik moest echt flink mijn best doen om hem mee te slepen naar de winkel om daar zelf te gaan proeven.
Eenmaal de Nespresso geproefd was ook hij helemaal om en dus liepen wij de winkel uit met een mooi Nespresso apparaat. Tot op de dag van vandaag zijn wij er echt heel erg happy mee. We hebben verschillende cupjes geprobeerd ook die je gewoon in de winkel kan kopen, maar we hebben inmiddels twee favorieten bij Nespresso gevonden. Dus bestellen wij 1x per maand een doos vol cupjes van onze favo koffie.

Zijn jullie ook gek op koffie? En welk apparaat gebruiken jullie?
Zijn er dingen in de keuken waar jullie ook niet zonder kunnen?

(Visited 35 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 comments