beenham

Griekse beenham uit de slowcooker


Een beenhammetje op z’n tijd is natuurlijk altijd erg lekker. Voor deze Griekse beenham uit de slowcooker wil thuis blijven. De geuren die uit de slowcooker ontsnappen terwijl de ham heerlijk aan het garen is….onbeschrijfelijk zo lekker.

Beenham bereiden is niet moeilijk, wel moet je even de tijd nemen om het vlees goed te marineren. Ik laat het vlees altijd een hele nacht afgedekt in de koelkast staan en haal het een uurtje voor het de slowcooker ingaat weer eruit om het op kamertemperatuur te laten komen.

Beenham

Wat is beenham? Dit is een deel van een varken, en wel van het deel van de achterbil van het varken.

Vroeger ging ik elk jaar met mijn ouders op vakantie naar Zwitserland en daar stond bij de supermarkt altijd een beenham roodtruck. Mijn ouders zeiden altijd dat deze ham gemaakt werd van beren en zo gebeurde het dat ik altijd berenham zei. Lange tijd lustte ik dit dan ook niet, tot mijn ouders op een dag vertelde dat het een grapje was, maar dit was wel een flink aantal jaar later haha.
Sinds die tijd ben ik echt gek op, broodje beenham, beenham met honing-mosterd you name it en ik eet het. Voor het broodje beenham en de beenham met honing-mosterd kan mijn buikje wel waarderen.

Maar goed weer verder. De naam beenham verwijst naar het stuk bot (het been) wat nog in de ham aanwezig is. Door dit been blijft het vlees mals en sappig tijdens de bereiding. Maar tegenwoordig vind je deze ham eigenlijk altijd zonder been en eerlijk gezegd vind ik die net zo lekker.

Bereiding beenham

 

Zoals gezegd is het bereiden is niet moeilijk. Mijn man maakt het ook regelmatig op de bbq, maar daar moet je toch weer continue bij zijn (daarom ben ik zo blij met mijn slowcooker haha). De kerntemperatuur van beenham is 65 graden, is deze temperatuur bereikt dan is je hammetje gaar.
Ik heb een vleesthermometer die werkt op bluetooth,  echt als ik je een tip mag geven wanneer je de slowcooker veel gebruikt voor vlees als (been)ham, rosbief, rollade etc, schaf een vleesthermometer aan die op bluetooth werkt, ik kan echt niet meer zonder. Je hebt geen last van een vervelend draadje die onder je deksel door moet, waardoor je deksel weer iets openstaat. Nee, vleesthermometer erin, deksel dicht en op je telefoon krijg je een signaal wanneer het vlees de juiste temperatuur heeft. Deze vleesthermometer werkt ook enorm goed op de bbq, in de zomer ben ik hem vaak kwijt omdat mijn man hem dan ingepikt heeft haha.

Marinade

Voor deze beenham gebruik ik een marinade die je kan kopen bij Van Beekum Specerijen. De marinade die ik gebruik heet Milos Marinade en is een marinade met een Griekse twist. In de marinade zitten onder andere kruiden als tijm, oregano en knoflook en geeft een beetje een gyrosachtige smaak, echt super lekker in combinatie met de beenham.

Griekse beenham uit de slowcooker

Voorbereidingstijd12 uur 5 minuten
Active Time3 uur
Totale tijd15 uur 5 minuten
Opbrengst: 4 personen

Materials

  • 1 kilo beenham
  • 100 gram Milos marinade

Instructies

  • De marinade in een plastic zak die groot genoeg is om je beenham in te doen en om hem daarna dicht te knopen
  • Knoop de zak dicht en wrijf de zak over de beenham zodat de marinade overal op de beenham terecht komt
  • Leg de beenham voor 12 uur in de koelkast
  • Haal een uur voor je de beenham gaat bereiden de beenham uit de koelkast en laat in ongeveer een uur op kamertemperatuur komen
  • Leg de beenham in de slowcooker en zet deze voor 4 uur op low
  • controleer vanaf 2 uur ieder kwartier/half uur of je beenham de juiste kerntemperatuur heeft bereikt.
(Visited 2.034 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept