Hoe je zelf verse worst kunt maken

Al een tijdje hadden wij een verse worstpakket van Van Beekum Specerijen in huis, echter door allerlei omstandigheden kwam het er maar niet van om zelf verse worst te maken.
Afgelopen weekend vond manlief het dan toch echt tijd worden om die worsten te gaan draaien. Het vlees werd ingekocht, licht ingevroren, de vleesmolen en worstvulset kwam te voorschijn en de eerste stappen naar zelf worst maken waren gezet.

Aan het werk

Helaas kon ik door een frozen shoulder mijn man niet helpen, maar ik heb wel een poging gedaan om wat foto’s te schieten. De accu van mijn spiegelreflex camera was leeg dus ik heb de foto’s moeten maken met mijn telefoon. Niet de beste kwaliteit dus, maar ik hoop dat ze toch een beetje mooi gelukt zijn.

Wat heb je nodig om zelf worst te maken? (bijna) Alles wat je nodig hebt kan je via deze website vinden. Ga bovenin het menu naar zelf worst maken en kies voor pakketen voor worst, kies daarna het pakket voor verse worst. Hierin zitten varkensdarmen en kruiden.
Wat je verder nog nodig hebt is vlees (75% mager en 25% vet), wij kozen voor 1,5 kilo vakkenlappen en 500 gram speklappen met een goed stuk vet eraan. Ik zal zo alles ook even netjes in een rijtje zetten zodat het voor jullie ook overzichtelijk is.

Verder heb je nodig een vleesmolen, ik kocht een vleesmolen voor op mijn KitchenAid en worstvulset, hiermee is het kinderlijk eenvoudig om zelf je worsten te maken.

Wat heb je allemaal nodig?

 

Op een rijtje wat heb je nodig?

  • 1,5 kg varkenslappen
  • 500 gram goede vette speklappen
  • Pakket voor verse worst
  • Vleesmolen
  • Worstvulset

 

Het maken van de worsten

 

Heb je dit in huis? Mooi dan gaan we nu de worst maken.

  • Week de varkensdarmen in een bak met koud water om het zout eraf te spoelen, dit doe je het liefst al een avond van te voren. Ververs het water regelmatig
  • Snijd al het vlees in blokjes van 2 x 2 cm
  • Zet het even weg in de vriezer voor ongeveer een half uurtje, dit bevorderd het malen van het vlees.
  • Zet je vleesmolen op je keukenmachine en kies voor een grove of fijne maling (wij kozen grof).
  • Zet de machine aan en zet een bak onder de vleesmolen
  • Doe nu beetje voor beetje het vlees erin en duw het licht aan met de bijgeleverde “plastic stok”.
  • Wanneer al het vlees gemalen is zet je je machine even op de hoogste stand om ook het laatste beetje vlees wat nog in de vleesmolen zit eruit te persen
  • Doe nu de verse worstkruiden erbij (20 gram per kilo vlees) en meng dit goed door elkaar
  • Nu komt het leukste het vullen van de worsten
  • Monteer het vulstuk op je vleesmolen en haal het mes eruit.
  • Schuif de varkensdarm over het vulstukje, wil je een grote worst en schuif je wat meer erover wil je kleinere worsten dan doe je een kleiner stuk. Je kan ook 1 grote worst maken en die later in stukken verdelen door de varkensarm tussen het vlees rond te draaien. Draai de ene keer links en de andere keer rechtsom
  • Zet de machine op de laagste stand aan en houdt de darm goed vast, maak een knoopje aan het uit einde van de darm als je een afgepaste lengte wilt.
  • Doe nu het gemalen vlees in de vleesmolen en wacht tot het uit het vulstuk komt.
  • Begeleid het vlees goed de darm in en zorg dat er zo min mogelijk lucht bij komt (je worsten knappen dan tijdens het bakken kapot)
  • Als als je vlees in de darm zit haal je de darm van het vulstuk en leg je er een knoop in. Knip ongeveer 3 cm voorbij het vlees de darm af en leg ook daar een knoop in
  • Klaar is je zelfgemaakte verse worst.

 

 

Worst…eh wordt vervolgd

Wij zijn na dit avontuur helemaal enthousiast geworden, we hebben nog behoorlijk wat varkensdarm over, dus manlief gaat dit weekend weer verse worsten maken. We bewaren ze per twee in de vriezer, zo hebben we altijd verse worst op voorraad.

Onze volgende stap is zelf rookworst maken, maar hier moeten we eerst een rookkast voor aanschaffen. Mijn man heeft een hele mooie bbq, maar die is te laag om de worsten in te hangen. Ze zouden dan in het hout komen te hangen en dat is niet de bedoeling. Gelukkig staan er op Marktplaats een legio rookkasten te koop, dus dat komt wel goed.

Ik wil zelf heel graag grilworst met kaas gaan maken. Wij eten best wel veel grilworst, op brood of gewoon lekker bij de borrel. Het lijkt mij echt fantastisch en heel erg lekker om ook deze worst zelf te maken.
En ook hier heeft Van Beekum Specerijen alles voor in huis. Wordt dus zeker vervolgd.

Dit betreft een affiliate samenwerking met van Beekum specerijen. In dit artikel vind je affiliate links, door via deze links een aankoop te doen bij van Beekum specerijen krijg ik een kleine vergoeding, jullie betalen hier niks extra’s voor. 

Please follow and like us:

About the author

Marjolijn

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View all posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *