Koffie en eten – interview met Frank

Koffie en eten – interview met Frank over food & pairing met koffie

We houden allemaal van lekker eten en we houden ook bijna allemaal van koffie. Waarom kijken we eigenlijk nooit eens naar welke combinaties we kunnen maken? Er zijn namelijk combinaties die voor een nóg betere smaakbeleving zorgen. Met mijn passie voor koken wilde ik dan ook graag meer weten over food & pairing met koffie.

Koffie en eten – interview met Frank

Lees hieronder mijn interview met barista Frank, die op zijn website Baristaworden.nl een nieuwe sectie opent voor food & pairing met koffie recepten.

Wat doe jij precies als barista?

“Als barista houd ik me vooral bezig met het bereiden en serveren van de meest uiteenlopende soorten koffie en koffie gerelateerde drankjes. Barista’s zijn de echte koffiemakers wat mij betreft. Je werkt met verschillende technieken voor de bereiding van koffies en je hebt een brede kennis van koffiesoorten, de herkomst van koffiebonen, de specifieke brandmethoden en de effecten van verschillende factoren op de uiteindelijke smaak van de koffie. Voor de bereiding kan gebruik worden gemaakt van specifieke apparatuur, maar je moet ook de methoden voor de handmatige bereiding van diverse soorten koffies kennen. Een goede barista moet eigenlijk alle soorten koffies professioneel kunnen maken van espresso tot latte art cappuccino. Het is kunst met koffie.”

Wat is food & pairing eigenlijk?

Food & pairing is eigenlijk het combineren van voedingsmiddelen om de ervaring nog beter te maken. Veel mensen weten bijvoorbeeld dat bepaalde soorten kaas en bepaalde soorten wijn een goede combinatie zijn om de beleving van de smaak te verrijken. Als het gaat om food & pairing met koffie, dan hebben we het dus eigenlijk over het combineren van koffie met bepaalde voedingsmiddelen om een nog vollere smaakbeleving te creëren.”

Het gaat dus eigenlijk om de werking tussen de smaken?

“Ja, in de basis gaat het inderdaad om hoe verschillende smaken elkaar beïnvloeden. Sommige combinaties van producten zijn niet wenselijk, omdat de totale smaak gewoon niet lekker is. Je zou bijvoorbeeld niet snel een bord spaghetti overgieten met chocoladesaus. Dit is een heel verkeerde combinatie. Een goede combinatie kan de smaken juist versterken, aanvullen of zorgen voor een uniek contrast, waardoor het wel een positieve smaakbeleving oplevert. Dit is waar food & pairing om draait. Het vinden van de mooiste smaakcombinaties.”

Waarom horen we niet zo veel over food & pairing met koffie?

“Veel mensen vinden een goede kop koffie heerlijk, maar zien de drank eigenlijk als drank op zich. We drinken een kop koffie bij het ontbijt, maar besteden niet echt aandacht aan de combinatie tussen het specifieke ontbijt en de specifieke soort koffie. Het is koffie en ontbijt, niets meer en niets minder. Op het werk drinken we koffie tussendoor en bij het avondeten drinken we eigenlijk geen koffie. We zien koffie vaak als een drankje op zich en niet in het bijzonder in combinatie met eten. Toch zijn er wel veel mooie mogelijkheden als het gaat om de combinatie tussen koffie en gerechten. Er zijn tal van recepten beschikbaar die ervoor zorgen dat de koffie én het gerecht op een heel andere manier worden beleefd.”

Is koffie niet gewoon koffie?

“Nee, zeker niet. Elke kop koffie is anders. Zo zal je de koffie op je werk misschien een stuk minder lekker vinden dan de koffie die je thuis drinkt. We noemen het allemaal koffie, maar in de wereld van koffie zijn heel veel smaken te ontdekken. In de basis kunnen we alleen al onderscheid maken tussen licht gebrande, medium gebrande en donker gebrande koffie. Daarnaast zijn er eindeloos veel smaakvarianten, waardoor er ook veel mooie mogelijkheden ontstaan om koffie en mooie gerechten met elkaar te combineren.”

Maak jij de recepten voor food & pairing met koffie zelf?

“Op Baristaworden.nl deel ik onder meer recepten, maar mijn kennis als barista ligt natuurlijk vooral bij de koffie. Voor de recepten voor food & pairing met koffie werk ik samen met Italiaanse chef Raffaele, die we ook wel Raph noemen. Het mooie is wel dat hij kennis heeft van zowel koffie als smaakvolle gerechten. Hij is namelijk pas begonnen met koken nadat hij zelf een aantal jaren als barista heeft gewerkt in Noorwegen. Toen hij terugkeerde naar Italië opende hij in Napels één van de eerste koffiecafés met een eigen zuurdesem bakkerij. Hij is dus chef en barista in één persoon, en dat maakt hem ook zo waardevol voor het creëren van de mooiste food & pairing met koffie recepten.”

Chef Raffaele

Waarom zou iedereen kennis moeten maken met food & pairing met koffie?

“Food & pairing met koffie opent eigenlijk een heel nieuwe wereld aan smaakervaringen. We zijn allemaal dol op lekker eten en we zijn gek op ons dagelijkse kopje koffie. Waarom zouden we daar niet wat vaker echt een moment van maken? Door de juiste recepten te combineren met koffie zorg je voor een heel nieuwe smaakbeleving die echt iets bijzonders aan het moment geeft. Ik denk dat dat wel de belangrijkste reden is voor iedereen om gewoon eens meer te ontdekken over de food & pairing met koffie recepten.”

(Visited 101 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *