Quiche Lorraine

Een lekker puntje

Bij een goede kop soep hoort in mijn beleving een lekker puntje quiche. Het fijne van quiche is dat je er oneindig mee kan variëren. Vandaag wil ik het recept van een echte klassieker de quiche Lorraine met jullie delen.

Een stukje geschiedenis

Je zou denken dat quiche een chique Frans woord is, maar niks is minder waar. Het woord quiche komt uit Duitsland en is een verbastering van het woord Kuchen. Toen de Elzas weer in Franse handen kwam veranderde het woord Kuche in Kiche en zo naar quiche. De hartige taart werd al in de middeleeuwen gemaakt, maar eerst zonder het spek erin. Een quiche Lorraine met daarin ook ui heet “quiche alsacienne”. 

Hoe maak je het?

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 300 gram bloem
  • 150 gram boter
  • Snufje zout
  • 1 ei
  • 1-2 eetlepels water

How to make:

  • Doe alle ingrediënten in de kom en kneed alles goed door elkaar tot je een samenhangend deeg hebt
  • Wanneer je deeg te droog is kan je 1 of 2 eetlepels water extra toevoegen
  • Maak een plat stuk van je deeg en wikkel dit in aluminiumfolie.
  • Leg het minstens een uur in de koelkast zodat de boter weer stevig kan worden.

Ingrediënten voor de quiche

  • 200 gram spekjes
  • 1 sjalotje in dunne halve ringen
  • 150 gram geraspte kaas
  • 250 ml crème fraiche
  • 5 eieren

How to make

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Haal je deeg uit de koeling en rol het uit tot een dunne ronde plak
  • Leg het in je ingevette quiche vorm en druk het Goed aan op de bodem en de randjes
  • Klop de eieren los in de kom en voeg de crème fraiche toe, roer dit los en voeg de kaas toe
  • Spatel de fijn gesneden sjalotjes erdoorheen
  • Bak de spekjes uit en laat uitlekken op een stukje keukenpapier
  • Prik gaatjes in de bodem van de quiche en verdeel de spekjes er over
  • Giet het ei-kaasmengsel erover en zet de quiche voor 30 minuten in de oven

Eet Smakelijk!!

Please follow and like us:

About the author

Marjolijn

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View all posts

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *