Oke, eigenlijk is deze kerstchutney gewoon een tomaten-paprika-aubergine chutney, maar ik kwam er achter dat hij heel erg lekker is op een broodje met wat leftover kalkoen, dus toverde ik hem om naar kerstchutney. Naast een broodje kalkoen kan je deze chutney ook heel goed eten als smeersel op een stokbroodje of bij een lekker stukje kaas. Kortom heel veelzijdig en heel erg lekker.
Oorsprong
Deze kerstchutney is eigenlijk heel spontaan ontstaan. Ik wilde eigenlijk een tomatenchutney maken van tomaten uit eigen tuin, maar er bleek ook nog wat paprika en aubergine in de koelkast te liggen die ook op moesten. Dus ja ik gooide eigenlijk alles door elkaar op hoop van zegen. We smeerde het op een zaterdagavond op een stokbroodje en voor we het wisten was het bakje opperdepop. Dat was heel erg lekker. Afgelopen kerst had ik op tweede kerstdag nog wat kalkoen over en wij vinden dit dan altijd erg lekker om dit de volgende dag als lunch op een broodje te eten. Ik maakte een nieuw potje met kerstchutney open en smeerde dit op het broodje en belegde deze daarna rijkelijk met kalkoen….wauw fantastisch!
Dit jaar komt er geen kalkoen op tafel, tenminste dat denk ik. Ik heb het kerstmenu aardig in mijn hoofd, maar het kan een dag voor kerst nog wel totaal iets anders worden, ik ken mijzelf inmiddels. In september begon ik al met het uitproberen van allerlei recepten, en telkens dacht ik dit gaat hem worden, tot ik weer iets nieuwe probeerde en toen dacht nee dit gaat het worden. Kortom ik weet nog net zoveel als in augustus wat we gaan eten met de kerst. Binnenkort toch maar eens wat serieuzer voor gaan zitten. Maar mocht er toch kalkoen op tafel komen, dan zit ik er aan te denken om de binnenkant van de kalkoen (of wellicht is een rollade ook lekker) in te smeren met deze kerstchutney. Ben heel benieuwd wat het dan gaat doen met de smaak.
Hoe maak je deze kerstchutney?
Kerstchutney
Equipment
- Jampotjes om de chutney in te bewaren
Materials
- 900 gram tomaten
- 3 rode paprika's
- 1 aubergine
- 1 groene paprika
- 700 gram uien heel fijn gesneden, ik gebruikte hier een foodprocessor voor
- 4 grote tenen knoflook uitgeperst
- 350 gram kristalsuiker
- 300 ml witte wijnazijn
- ½ eetlepel zout
- 1 eetlepel gemalen korianderzaadjes
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 2 theelepels cayennepeper
Instructies
- Pel de tomaten, dit doe je door ze met een scherp mes aan de onderkant kruislings een beetje in te snijden. Vervolgens doe je ze in een kom en vul je dit met kokend water. Laat een paar seconden staan, giet af en leg ze daarna in een bak met ijskoud water. Laat ze een paar seconde liggen en dan kan je het velletje er makkelijk vanaf trekken.
- Snijd de tomaten en aubergine in stukjes en snijd de paprika's in stukjes (zaadlijsten verwijderd). Doe dit samen met de uien en knoflook in een grote pan met dikke bodem en laat zachtjes sudderen, af en toe roeren, tot alles gaar zijn.
- Doe de suiker, azijn, zout, koriander, paprikapoeder en cayennepeper in de pan erbij en breng al roerend aan de kook op een middelhoog vuur tot de suiker is opgelost. Laat ongeveer 30 minuten koken, tot het mengsel een grove chutney consistentie heeft en het overtollige vocht verdampt is. Zorg er tegen het einde van de kooktijd voor dat je blijft roeren zodat de chutney niet aan de bodem van de pan blijft kleven.
- Schep de chutney in gesteriliseerde jampotten en draai de deksel er direct op. Het potje zal vacuüm trekken (dit kan soms even duren), hierdoor is je chutney heel lang houdbaar. Hoe langer je het laat staan hoe lekkerder het wordt, dus aak het gerust nu al voor de kerst.