Eierpunch

Eierpunch

Mijn man en ik zijn gek op eggnog, huh?? zal je denken maar dit is toch een recept voor eierpunch? Dat klopt, eggnog en eierpunch zijn hetzelfde, het heet eggnog in Engeland en in Amerika en in Nederland noemen we het eierpunch.

Wat is eierpunch?

Eierpunch of eggnog is een traditioneel drankje dat vaak wordt geassocieerd met de feestdagen, vooral in Noord-Amerika en sommige Europese landen. Het staat bekend om zijn romige textuur en rijke smaak, en het wordt vaak geserveerd tijdens kerstvieringen. Het drankje heeft een interessante geschiedenis en heeft door de eeuwen heen verschillende variaties gekend.

De oorsprong van eierpunch is niet helemaal duidelijk, maar het wordt vaak geassocieerd met Europa, waar soortgelijke drankjes al eeuwenlang werden genoten. Na verloop van tijd evolueerde eggnog en kwam het naar Noord-Amerika, waar het populair werd in de koloniale periode. Het drankje heeft verschillende namen, waaronder “egg milk punch” en “milk and egg punch.”

Traditioneel wordt eggnog vaak geassocieerd met feestelijke gelegenheden, zoals Kerstmis en Oud en Nieuw. Het wordt vaak geserveerd in speciale glazen en kan worden gegarneerd met nootmuskaat of kaneel. Eggnog wordt soms ook gebruikt als ingrediënt in andere recepten, zoals taarten, ijs en cocktails.

Hoewel eggnog een geliefd drankje is, zijn er enkele controverses rondom de consumptie ervan. Een daarvan is het gebruik van rauwe eieren, wat gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Om dit te omzeilen, worden er vaak alternatieve recepten gebruikt waarbij de eieren worden verhit of waarbij gepasteuriseerde eieren worden gebruikt.

Kerst in Engeland

Wij dronken voor het eerst eggnog toen wij voor het eerst kerst gingen vieren met onze vrienden in Engeland. Ik dacht dat het advocaat was en vroeg om slagroom, hier werd ik een beetje gek op aangekeken. Ik legde uit dat dit heel erg leek op een drankje wat wij in Nederland dronken/lepelde met slagroom, maar op eierpunch hoort dus geen slagroom.

Zoals hier boven staat kan je wel lekker wat kaneel of nootmuskaat erop doen, maar wij vinden het zonder het allerlekkerste en stiekem doen wij er wel eens slagroom op, maar dit vertellen wij natuurlijk niet in Engeland.

Dit jaar zijn we van 10 t/m 17 december in Engeland en vieren we een vroege kerst met onze vrienden. En eindelijk kan ik ook weer mijn verjaardag daar vieren, ik hoop dat we dit jaarlijks kunnen blijven doen. Met het vroege kerstfeest zullen er weer traditionele gerechten op tafel komen en gaan we ook 1 avond kaasfonduen. En op 15 december gaan we met een man op 20 mijn verjaardag vieren, ons vakantiehuis is niet groot genoeg om iedereen te ontvangen, dus hebben we een pub afgehuurd om het daar te vieren. Pub food, good Friends, wine = de perfecte avond, ik kijk er nu al ontzettend naar uit. Deze week zal waarschijnlijk te snel weer voorbij zijn.

Hoe maak je eierpunch?

Eierpunch maken is echt heel makkelijk, het schijnt dat je het ook wel even kan bewaren, maar omdat er rauwe eieren in zitten doe ik dit liever niet. En vaak is dat ook niet nodig en gaat het allemaal op.

Eierpunch

Voorbereidingstijd10 minuten
Opbrengst: 6 glazen

Materials

  • 50 gram kristalsuiker
  • 4 eidooiers de eiwitten gebruiken we niet
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 blik gecondenseerde melk ongeveer 397 ml
  • 100 ml cognac

Instructies

  • Doe de suiker in een steelpan met 75 ml water. Laat zachtjes warm worden tot de suiker is opgelost, laat vervolgens afkoelen.
  • Klop de eidooiers met de vanille tot een gladde en luchtige massa. Voeg de gecondenseerde melk, cognac en afgekoelde suikersiroop toe en meng goed door elkaar.
  • Giet in een kan en laat minstens 2 uur afkoelen. Drink het binnen 24 uur. Je kan er eventueel ijsblokjes aan toevoegen.

In deze blog staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou uiteraard niks extra’s.

(Visited 689 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept