Bachdruppels voor Evy, hoe reageerde zij hier op?

Ik heb jullie vast wel eens verteld over ons hondje Evy, het hondje van mijn ouders. Toen mijn vader overleed en mijn moeder terminaal ziek werd kon zij niet meer voor Evy zorgen. Aandacht en liefde kreeg ze van mijn moeder volop, maar beweging kreeg zij nagenoeg niet. Dit resulteerde in een hyperactieve hond met gedragsproblemen. Toen het besluit was genomen dat Evy bij ons zou komen wonen zagen we al snel verschil in haar hyperactiviteit en gedrag. Ze kon bij ons de hele dag naar buiten de tuin (500m2) in en ook wordt er 3 a 4 keer per dag minstens een half uur met haar gewandeld waarbij ze vaak los mag lopen. Ook doen we regelmatig hersenwerk spelletjes met haar, Evy is een hele slimme hond en het wordt steeds lastiger om haar uit te dagen. Op dit moment is haar favoriete spelletjes, koekjes verstoppen in de tuin en dan niet in een bepaald gebied, maar echt door de hele tuin. Meestal verstoppen we 3 a 4 kleine koekjes en die mag zij dan zoeken. Super leuk vindt ze dat en haar staartje staat geen moment stil. Na een half uurtje speuren en zoeken heeft ze vaak de koekjes wel gevonden en is ze kapot.

Waarom Bachdruppels?

Ik hoor jullie al denken maar waarom dan toch de Bachdruppels?
Het overlijden van mijn vader heeft er bij Evy heel erg ingehakt, zij was 4 maanden oud toen mijn vader met haar riem in de hand stond en vervolgens een hartaanval kreeg en overleed. Evy zag baasje liggen met de riem in de hand en dacht waarschijnlijk steeds, waarom kom je niet ik wil een plasje doen. Door de hectiek die volgde kwam dat plasje er niet van en deed Evy een plasje in huis. Vervolgens kwamen de hulpdiensten met veel kabaal aanrijden en dat heeft zij opgeslagen als een traumatische ervaring. Daarna is baasje op bed gelegd, maar ze mocht er niet bij en later is baasje weggegaan en kwam hij nooit meer terug. Vrouwtje verdrietig, gehuil in huis en geen aandacht voor Evy.

Dit is voor een pup erg traumatisch en dus had ze er een gewoonte van gemaakt om in huis te plassen en kreeg ze verlatingsangst. Elke keer als mijn moeder de deur uit ging raakte ze compleet in paniek, poepte en plaste in huis. Dit is niet meer overgegaan.

Toen een goed half jaar later Evy bij ons kwam wonen wist zij niet beter dan dat een plasje in huis oké was. Wat wij ook probeerde, ze bleef in huis plassen.
Wij lieten haar ‘s avonds laat nog uit, zette de wekker midden in de nacht om haar te laten plassen, toch vonden we altijd wel een plasje in huis. Wanneer wij gewerkt hadden was het niet de vraag of ze geplast had, maar hoeveel en waar zij geplast had.
Dit gedrag waren wij al snel zat en we zijn in overleg gegaan met de dierenarts. Maar de dierenarts kon weinig voor ons doen, het is voor haar normaal geworden en hij raadde ons een gedragstherapeut aan. Daar hadden wij beide geen goede ervaringen meer, dus lieten we het er maar bij en namen het voor lief dat Evy in huis een plasje deed, maar natuurlijk is dit niet goed.

Wel ging het steeds beter en we merkte dat ze aan begon te geven als ze wilde plassen. De plasje werden minder en we vonden alleen als we thuis kwamen van het werk of boodschappen doen een plasje. Het maakte niet uit hoelang we van huis waren, zodra we de deur uitgingen plaste zij in huis. Dit had te maken met haar verlatingsangst. Ze piepte, blafte en jankte niet meer, maar het plassen was haar manier om te laten blijken dat ze het niet fijn vond om alleen gelaten te worden.

Wat deden de bachdruppel met Evy?

Toen Greetje van Bachbloesenmix vroeg of Evy en ik met haar wilde samenwerken dacht ik dit is een kans die ik niet moet laten lopen.
Ik vulde een vragenlijst in over Evy en haar gedragsproblemen en Greetje maakte een op maat gemaakte bachbloesemmix voor Evy.
Per dag krijgt zij 4x 5 druppeltjes, in het begin op een stukje brood, want Evy is een type wat de boer niet kent eet ik niet, maar al snel kon ik de druppeltjes zonder problemen in haar bekje druppelen en ging ze er zelfs al voor zitten als ik het flesje pakte.

Het zou een dag of 10 tot 14 duren voor we de eerste verschillen zouden merken. Maar wij merkte na een dag of 5 al een groot verschil. Evy plaste niet meer in huis nadat wij de deur uit gingen. We dachten eerste dat het toeval was, maar toen we 3 dagen verder waren en Evy nog steeds niet in huis had geplast konden we niet ander concluderen dan dat het aan de druppeltjes lag.
Ook merkte we een verandering aan Evy, het is een jonge hond dus lekker druk en dat mag ook, maar Evy wist van geen ophouden, luisterde slecht als er visite kwam en bleef maar om aandacht vragen. Ook dit is verdwenen sinds zij de druppeltjes gebruikt.

Gisteren hadden we een grote vrienden bbq en kwamen er 12 vrienden op visite. Evy vond het heel gezellig, vroeg om een knuffel maar nadat ze die had gehad was het goed en ging ze rustig onder de tafel liggen. Wat een verschil en wat ontzettend fijn om niet continu te hoeven zeggen, Evy ga nou eens af, Evy hou eens op, Evy doe eens niet. Wij hadden het idee haar alleen maar negatieve aandacht te geven omdat ze alles deed wat niet mocht.
Maar nu krijgt ze alleen nog positieve aandacht, belonen we haar als ze rustig ligt, als ze niet springt, als rustig de mensen begroet. We hoeven nu alleen maar tegen haar te zeggen, Evy doe je wel rustig? En dat is genoeg, soms springt ze nog als ze heel enthousiast is, maar dat is niet erg ze is pas 3 dus ze mag lekker enthousiast zijn en spelen.

Wij zijn echt heel positief verrast en gaan de druppeltjes zeker doorzetten. Ze heeft nu tot aan de vakantie nog genoeg. In de vakantie gaat ze naar een dierenhotel en krijgt ze geen druppeltjes. Ik ben heel benieuwd hoe haar gedrag na die 10 dagen is. Is ze nog steeds rustig of vervalt ze weer in haar oude gedrag?

De Bachdruppels worden zoals ik vertelde op maat gemaakt. Dus werk (gedrag)probleem je hond of kat ook heeft, Greetje maakt, nadat je een vragenlijst hebt ingevuld, de perfect mix voor jou hond of kat.
Ook speciale druppeltjes bij angsten zoals vuurwerk of onweer kan zij voor je lieve viervoeter maken.

Wil je meer lezen over vuurwerkangst bij honden? Yvonne heeft er een heel interessant artikel overgeschreven, je kan het hier vinden.

(Visited 75 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 comments