Op z’n Frans: Zelf Boeuf Bourguignon maken uit de slowcooker

Stoofvlees hoort echt bij de herfst En ik kan me dan ook echt al dagen verheugen tot de dag dat ik mijn slowcooker weer aan het werk mag zetten en een heerlijk stoofpotje mag maken. Het Belgisch stoofvlees en hachee kennen we inmiddels, dus het was tijd om een andere echte klassieker uit het stof te trekken, de Boeuf Bourguignon.

Boeuf wat?

Boeuf Bourguignon is een Frans gerecht en de basis bestaat uit stukjes slow cooked rundvlees, ui, champignon, reepjes spek en rode wijn uit de Bourgogne streek. Door de jaren heen zijn er steeds meer dingen aan toegevoegd zoals wortel, laurier, bleekselderij en allerlei kruiden.
Qua smaak is het totaal anders dan het Belgisch stoof vlees en de hachee, maar zeker niet minder lekker.

Oei alcohol, en mijn kinderen dan?

In het recept gaat 375 ml rode wijn, maar doordat het een stoofgerecht is en lange tijd (zeker 7 uur) op staat zal de alcohol verdwenen zijn en hou je alleen de smaak van de wijn over.
Niet alle kinderen vinden dat uiteraard lekker, je kan dan de wijn ook eventueel vervangen voor 250 ml druivensap, houdt er dan wel rekening mee dat dit een stuk zoeter is dan wijn en je gerecht dus ook zoeter zal smaken. Wat je misschien nog beter kan doen is alcohol vrije wijn kopen, wel de smaak, niet de alcohol van de wijn.

Waar komt het precies vandaan?

Boeuf Bourguignon komt uit de Franse streek de Bourgogne. De naam betekent ‘Rund op zijn Bourgondisch’, het is dan ook een typisch gerecht uit de Bourgogne. Ben je daar op vakantie, bestel dit gerecht dan eens en laat je verrassen door de rijke smaak van dit gerecht.
De Boeuf Bourguignon kan je in 4 uur op tafel zetten, maar het lekkerste is om het minimaal 6 uur heel zachtjes te laten pruttelen (lang leve de slowcooker). De Franse boeren lieten het vroeger (en nu nog steeds) wel 12 uur op een klein vuurtje pruttelen, zodat alle smaken van de wijn goed in het vlees konden trekken. Het vlees werd in een stenen pot gedaan (een brassière) en zo uren lang heel zachtjes gegaard.

Wat heb ik allemaal nodig?

Alle kruiden kocht ik bij Van Beekum Specerijen.

  • 1 kilo (niet te mager) rundvlees
  • 375 ml rode wijn
  • 1 grote winter wortel
  • 5 sjalotjes (of 2 grote witte uien)
  • 150 gram gerookte spekreepjes
  • 3 grote tenen knoflook
  • 3 el bloem
  • 1 tl tijm
  • 1 tl gedroogde Marjolein
  • 3 laurierblaadjes
  • 125 ml bouillon van 1 runderbouillonblokje
  • 250 gram champignons
  • 1 blikje tomatenpuree
  • Eventueel maizena

Hoe maak ik het?

  1. Dep het rundvlees droog en snijdt het in blokjes.
  2. Strooi er zout, peper en bloem overheen en verdeel dit door het rundvlees. Zorg ervoor dat op ieder stukje rundvlees een laagje bloem zit.
  3. Smelt wat boter in een braadpan en bak het vlees rondom bruin aan, doe de spekreepjes erbij en bak dit even mee.
  4. Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan en leg onder in de slowcooker en zet deze op low.
  5. Snijdt de sjalotjes in grove stukken, schil de winterwortel en snijdt in plakjes en bak deze op een laag vuurtje in het bakvet van het vlees.
  6. Snijd de champignons in kwarten en bak ook deze mee met de andere groente.
  7. Pers de knoflookteentjes uit boven de pan en bak dit voor ongeveer 1 minuut mee (zorg er voor dat de knoflook niet verkleurt).
  8. Doe alle groente incl. het bakvet in de slowcooker en meng het door het vlees.
  9. Doe de rode wijn en de bouillon erbij en roer het goed door.
  10. Schep de tomatenpuree erdoor.
  11. Strooi de kruiden erover en meng ook dit goed door het vlees en de groente.
  12. Leg de laurierblaadjes er boven op en doe het deksel op de pan. Laat het gerecht voor minimaal 6 uur op low staan. Het lekkerste wordt het gerecht als het 8 uur op low mag garen.
  13. Als je de Boeuf Bourguignon te dun vindt, kan je hem binden met een papje van maizena.

Klaar is je heerlijke klassieke Franse stoofgerecht. Het kost je even wat tijd om alles te snijden, maar geloof mij, het is het allemaal waard! Gelukkig had ik goede hulp van mijn man, waardoor binnen no time alles in de slowcooker zat. Ik kan zo genieten van de momenten dat wij samen in de keuken staan, gezellig kletsen, vaak met een glaasje wijn of een lekker biertje, muziekje aan en voor we het weten zit alles in de pan.

Dit soort momenten zou ik elke dag wel willen hebben. Samen boodschappen doen, vervolgens naar huis om samen de keuken in de te duiken, om onder het genot van een lekker wijntje en een gezellig muziekje een heerlijk pannetje eten te koken. Helaas zijn deze moment beperkt tot de weekenden dat ik niet hoef te werken. Soms denk ik dan ook wel eens, ik kan niet wachten tot we met pensioen zijn, en we elke dag samen kunnen kokkerellen.
Maar ik moet er op dit moment nog niet aan denken om hele dagen thuis te zijn, eerst nog even lekker werken aan een oudedagvoorziening en daarna optimaal samen genieten.

Koken jij en je partner ook altijd samen?

(Visited 2.239 times, 3 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 comment