Romige kip carbonara met pasta

Romige kip carbonara uit de slowcooker

Iedereen kent wel pasta carbonara, toch? Deze romige kip carbonara is een hele goede variant op de klassieke pasta carbonara.
Toen wij in 2018 in Italië waren zag ik deze romige kip carbonara op een menukaart van een restaurant staan. Aangezien ik verzot ben op pasta carbonara wilde ik deze variant natuurlijk ook maar al te graag uitproberen. En met succes.

Het liefst eet ik elke dag pasta, mijn man is een echte aardappeleter, maar ik ben echt verzot op pasta’s. Het liefst zou ik nog een stamppot boerenkool maken van pasta haha. Natuurlijk lust mijn man ook graag pasta, maar als ik hem 7 dagen in de week pasta voor zou zetten dan zegt hij, nu weer eens een keertje aardappels eten schat?

En natuurlijk is het goed om af te wisselen, dus eten wij ongeveer 2x per week pasta, 3x aardappelen en 2x rijst of 1x rijst en dan iets van soep met flammkuchen of zo. Best afwisselend toch? Maar ik merk dat we in de wintermaanden toch eerder aardappelen eten dan pasta, maar dan staan al die heerlijke stamppotten weer op het menu, ik kijk er nu al naar uit.

Lees/kooptip: Slowcooker e-book boordevol heerlijke recepten

Geschiedenis pasta carbonara

Pasta carbonara is een Romeins gerecht en komt voort uit de cucina povera oftewel de armenkeuken. De meeste bronnen geven aan dat de pasta carbonara is ontstaan aan het einde van de tweede wereldoorlog. Tijdens de bevrijding van Rome op 4 juni 1944 werd door de geallieerde de Romeinse koks geconfronteerd met een typische Amerikaanse legerkeuken en ingrediënten als spek en eieren.

Omdat er in de oorlog weinig voorraden waren moesten de koks flink improviseren. Omdat er vaak een overvloed was aan spek en eieren werden dit de hoofdingredienten voor een maaltijd, en stond er dus regelmatig carbonara op het menu.

Maar er is nog een verhaal en die gaat terug naar 1839, in het allereerste kookboek van hertog Buonvicino Ippolito Cavalcanti werd al een recept beschreven die voor een groot gedeelte vergelijkbaar is met de huidige pasta carbonara.

En er gaat zelf een derde verhaal de ronde. Deze dateert van begin 19e eeuw. Door een geheim genootschap La Carboneria, dit genootschap streeft naar de eerlijkheid van Italië. Een lid van dit genootschap heette Carbonaro, een ander lid van het genootschap was kok en nadat Carbonaro in een stijd het leven lieten besloot deze kok het gerecht met pasta, kaas, eieren en spek te vernoemen naar Carbonaro. En zo werd volgens dit verhaal de pasta carbonara geboren.

Maar welk verhaal ook waar is, ze zijn allemaal prachtig en het gerecht is heerlijk.

Hoe maak je romige kip carbonara?

Ik maakte dit uiteraard ook weer in de slowcooker, je kan het ook in een gewone pan maken, alleen moet je dan wel wat meer vocht toevoegen. Ik zou dit niet doen met slagroom maar wat meer bouillon.

Romige kip carbonara

Voorbereidingstijd15 minuten
Active Time4 uur
Totale tijd4 uur 15 minuten
Opbrengst: 4 personen
Auteur: Puur Koken

Equipment

  • Slowcooker

Materials

  • 250 gram gerookte spekreepjes
  • 500 gram kippendijen in stukje sneden. Kipfilet kan ook maar is iets droger.
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • 200 gram champignons in plakjes gesneden
  • 300 ml kippenbouillon
  • 300 ml slagroom
  • 2 eetlepels maizena
  • 250 gram pasta gekookt

Instructies

  • Bak de spekjes krokant in een koekenpan en laat uitlekken op een keukenpapiertje
  • Doe de kippendijen, ui, knoflook, champignons, spek en kippenbouillon in de slowcooker. Meng door elkaar
  • Zet op low voor 4 tot 6 uur tot de kip gaar is.
  • Meng in een kommetje de maïzena met 2 eetlepels water en voeg dit papje toe aan de slagroom, roer goed door.
  • Voeg de slagroom met maizena toe aan de slowcooker en roer goed door.
  • Voeg de gekookte pasta toe en meng dit goed door de saus.

In deze blog staan affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s. 

(Visited 6.597 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept