Ghee maken in de slowcooker

Ghee is super gezond en wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken. In deze blog wil ik jullie meenemen in wat ghee is, hoe je het gebruikt en uiteraard hoe je het zelf kan maken.

ghee

Ghee wat is het?

Ghee is geklaarde boter en is echt een superfood. In India en de landen daar omheen wordt ghee heel veel gebruikt in de keuken.

Geklaarde boter waar de eiwitten uit verwijderd zijn en waar dus het pure botervet van overblijft. Toch zit er een groot verschil tussen geklaarde boter en ghee. Bij geklaarde boter wordt de boter gesmolten en wordt het vocht afgeschept, goed afgekoeld en in potten bewaard. ghee heeft hetzelfde principe alleen is het kookpunt anders. Bij ghee wordt boter gedurende langere tijd op laag vuur verhit, door deze lange verhitting wordt de smaak heel anders, deze is dan heerlijk nootachtig van smaak. De geklaarde boter is ook erg lekker, deze krijgt een dikke, volle roomsmaak.

Leestip: Zelf roomboter maken

een echte superfood

Je zou het niet zeggen, maar ghee is echt een superfood en heel erg gezond. Het is rijk aan vitamine A, E en D,  en zit de boter boordevol met omega 3– en omega 9-vetzuren, uiteraard moet je niet gelijk het hele potje leegeten, maar met mate doseren.
Het vet in de ghee bevat middellange keten vetzuren, deze vetzuren zijn goed voor je lichaam en worden verwerkt door de lever. Hierdoor vindt er een optimale verbranding plaats waardoor het niet op je heupen gaat zitten, maar perfect verbrand wordt.

Mensen met een koemelk en/of lactose allergie kunnen over het algemeen ghee wel goed verdragen. Dit komt omdat de eiwitten uit de boter verwijderd zijn. Ook heeft ghee een gunstige werking op het cholesterolgehalte en heeft het een reinigende werking voor de darmen.

ghee

Hoe maak je het?

Het is heel simpel om zelf ghee te maken. Vooral wanneer je het in de slowcooker maakt kan het eigenlijk niet mis gaan.

Normaal maak ik mijn recepten in een mooie template, maar voor dit recept is dan niet nodig want je hebt dus bijna niks nodig.

Wat heb je nodig?

 • Goede kwaliteit roomboter (aan jou de keus hoeveel)
 • Slowcooker
 • Schone pot
 • Koffiefilter

Hoe maak je het?

 • Leg de roomboter in de slowcooker
 • Zet de slowcooker op low
 • Laat de boter heel rustig smelten
 • Laat het voor een uurtje of 2-3 staan
 • Als de schuim bovenop lichtbruin wordt is je ghee klaar (je zal een nootachtige geur ruiken)
 • Zet de koffiefilter in de pot en schep de vloeistof in het koffiefilter
 • Het witte wat op de bodem ligt wil je niet in je pot hebben, zorg dus dat je dit niet mee schept

Klaar is het.
In een afgesloten pot kan je ghee heel erg lang bewaren. Zorg dat er geen vocht bij kan komen.

ghee

Waar gebruik je ghee voor?

Je kan het voor heel veel doeleinde gebruiken: Frituren, bakken, wokken, sauzen en/of dressing maken enz. Eigelijk alles waar je normaal boter of olie voor gebruikt kan je nu vervangen door ghee. Je kan het veel hoger verhitten dan gewone boter, daarom is het in de Oosterse keuken ook erg geliefd om in te wokken.

Het schijnt ook de smaak van je kruiden en specerijen te versterken, ik ben er nog niet achter of dit ook daadwerkelijk zo is.

Voor je huid en haar

Heb je last van een droge huid? Dan is dit goedje ook uitermate geschikt om op de droge plekjes te smeren. In India wordt het zelfs voorgeschreven door artsen bij mensen die last hebben van een extreem droge huid. Heb je last van droge of gebarsten lippen? Smeer er wat van dit lekkere goedje op en je gebarsten lippen zullen binnen no time weer zijdezacht aanvoelen.
Last van droog haar? Smelt twee eetlepels in een pannetje en smeer er je haar en hoofdhuid mee in, uitspoelen en je haar voelt weer zijdezacht aan.

ghee

(Visited 2.213 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 comment