Bbq’en is de afdeling van mijn man. Vooral in de zomer kan hij uren bezig zijn met vlees en ik wilde zeggen vlammen, maar dat laatste is niet meer zo sinds wij een bbq op gas hebben. Zodra de eerste zonnestralen doorbreken begint hij al ijverig te poetsen en alle spullen bij elkaar te zoeken en zodra de temperaturen omhoog schieten is hij er al de kippen bij om te bbq’en. Zo maakte hij kortgeleden deze heerlijke beer can chicken.
Wat is dat toch met mannen en bbq’en? Het hele jaar krijg ik hem de keuken niet in en zodra de eerste zonnestralen doorbreken beginnen ze vlees naar hun hol te slepen en te bbq’en. Maar goed ik klaag niet, want wat mijn lieve man dan van de bbq tovert is altijd zo ontzettend lekker. Geen diep verbrande braadworst, of half gare kipfilet, nee prachtige stukken vlees worden in huis gehaald. De mooiste spareribs en de heerlijkste bavette, als ik dat zie denk ik altijd als dat maar goed gaat. Want het vlees is niet goedkoop en aangezien in de keuken een simpele gehaktbal vaak al niet lukt…je kent het vast wel. Maar alles wat op de bbq gaat komt er altijd heerlijk mals en smaakvol van af (misschien moet ik hem ook eens gehaktballen op de bbq laten klaarmaken, kijken of het dan wel lukt ;-)).
Nee zonder gekheid, mijn man kan heel goed koken alleen gunt hij zichzelf de tijd er niet voor. Tijdens het koken ook nog even een kastje in elkaar zetten of een vliegengordijn ophangen dat gaat gewoon niet samen. En ja dan mislukken dingen, maar ja dat krijg ik hem nog niet echt duidelijk gemaakt.
Wat is beer can chicken?
Beer can chicken is heel simpel gezegd een hele kip met in zijn kont een blikje bier (geen grap), deze gaan samen op de bbq en door de stoom die vrijkomt uit het blikje bier krijg je heerlijke malse kip met een heerlijke smaak. Je proeft een klein beetje bier, maar ik vond dit heel erg meevallen. Dus ook als je niet van bier houdt kan je dit zeker eten.
Hoe maak je beer can chicken?
Beer can chicken
Equipment
- bbq op gas of kolen
Materials
- 1 hele kip van tussen de 1,5 en 2 kilo
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 blikje bier ik nam een blik van 500 ml
Voor de rub
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
- ½ theelepel cayennepeper
- 2 theelepels mosterd
- 2 theelepels tijm
- 1 theelepel zout
Instructies
- Heb je een bbq op kolen steek deze dan ruim op tijd aan zodat de meeste vlammen uit de kolen zijn verdwenen. Wel belangrijk is dat je een bbq hebt met een deksel.
- Als de kolen glooien schep ze dan naar 1 kant van de bbq
- Meng alle ingrediënten voor de rub door elkaar
- Wrijf de kip in met de olijfolie en smeer vervolgens de rub over de kip. Gebruik hiervoor je handen zodat je de rub goed in de kip kunt masseren.
- Gebruik een blikopener om de bovenkant van het blikje af te halen
- Giet een beetje van het bier uit het blikje (ongeveer 150 ml)
- Zet vervolgens de kip met haar kont over het blikje heen. Dit vergt even wat oefening, zorg er in ieder geval voor dat de kip niet scheurt of kapot gaat. Het is de bedoeling dat de kip van binnenuit gaar stoomt dus je wilt geen gaatjes waaruit stoom kan ontsnappen.
- Zet het blikje met de kip op de bbq op het gedeelte waar geen kolen liggen
- Je kan eventueel een braadslede gebruiken om de kip op te zetten
- Sluit het deksel en laat de kip in anderhalf uur gaar worden.
- Controleer regelmatig of je wellicht nog wat extra kolen moet toevoegen om de bbq op temperatuur te houden. Probeer verder het deksel zoveel mogelijk dicht te laten om de hitte niet te laten ontsnappen.
- Wanneer de sappen die uit de kip komen helder zijn is je kip gaar. Zolang dit nog niet zo is controleer je elke 10 minuten of de sappen inmiddels helder zijn.
- Is de kip gaar haal deze dan van de bbq en verwijder het blikje. Wikkel de kip in aluminiumfolie en laat zo'n 15-20 minuten rusten voor je hem aansnijdt.
- Happy summer!
In dit artikel staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s.