Indische gehaktballetjes uit de slowcooker met pinda-ketjapsaus

Zoals jullie eerder lazen kreeg ik van DePindakaaswinkel.nl drie potten pindakaas om te reviewen.
Pindakaas op brood kennen we allemaal, dus ik besloot dat ik (ook) iets anders met de pindakaas wilde doen. Daarom maakte ik vandaag Indische gehaktballetjes met pinda-ketjapsaus. Ik maakte ze in de slowcooker, maar je kan ze ook heel goed in een pan op het vuur maken, het is dan wel belangrijk iets meer ketjap of water te gebruiken.

Voor dit gerecht gebruikte ik de knoflook gebakken ui pindakaas deze leek mij erg toepasselijk in dit gerecht. Maar je kan iedere willekeurige pindakaas gebruiken die je wilt.

Gehaktballetje met pinda-ketjapsaus

Marjolijn
Voorbereidingstijd 40 min
Bereidingstijd 4 uur
Gang Borrelhapje, Hoofdgerecht
Keuken indonesisch
Porties 4 personen

Ingredi├źnten
  

Voor de gehaktballetjes

  • 500 gram gehakt
  • 1 ei
  • 6 eetlepels paneermeel

Voor de boemboe

  • 2 sjalotjes
  • 1 eetlepel sambal manis
  • 3 tenen knoflook
  • 1 eetlepel palmsuiker
  • 1 theelepel trassi
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel korianderpoeder
  • snufje nootmuskaat
  • peper en zout naar smaak
  • 1 eetlepel olijfolie

Voor de pinda-ketjapsaus

  • 1 eetlepel pindakaas ik nam gebakken ui-knoflook
  • 50 ml ketjap manis
  • 2 theelepels sambal manis
  • 1 theelepel citroensap
  • 50 ml water

Instructies
 

  • We gaan eerst de boemboe maken zodat deze kan afkoelen
  • Snijd de uien en knoflook fijn en doe deze in een hakmolentje
  • Voeg alle overige ingredienten (behalve de olijfolie) toe en hak heel fijn
  • Verhit de olijfolie in de pan en bak de boemboe ongeveer 3 minuten op hoog vuur
  • Spreid het uit op een bord en laat afkoelen
  • Nu gaan we de gehaktballetjes maken
  • Doe het gehakt samen met de ei en de paneermeel in een kom en kneed dit goed door
  • Voeg de boemboe als deze is afgekoeld toe aan het gehakt en meng dit er doorheen
  • Maak nu gehaktballetjes ter grote van een golfbal
  • Verhit wat boter in een braadpan en bak de balletjes rondom bruin (ze hoeven niet gaar te zijn)
  • Leg de balletjes onderin de slowcooker
  • We maken nu de saus
  • Doe alle ingredienten voor de saus in een pannetje en en roer dit heel goed door elkaar
  • Giet de saus over de balletjes
  • Zet de slowcooker van 4 uur op low
Please follow and like us:

About the author

Marjolijn

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View all posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept