Kipsaté met Pindasaus wie houdt er nou niet van? Bij een bbq is het heerlijk, maar vaak worden de sateetjes dan kant en klaar gekocht en komt de satésaus uit een potje. Wisten jullie dat het heel eenvoudig was om een flinke schaal kipsaté zelf te maken? Je hebt er niet veel voor nodig en het kost je ook niet zo heel veel tijd. Dus terwijl manlief zich met het vuur en de kolen bemoeid kan jij op je gemakje een flinke schaal kipsaté maken. En ook de pindasaus is reuze simpel om te maken. In dit recept maak je pindasaus van pinda’s, maar wil je een makkelijker manier dan kan je het ook met pindakaas, kokosmelk en een scheutje ketjap doen. De pindakaas koop ik bij de Pindakaaswinkel.
Kruiden voor de Kipsaté
Alle kruiden in dit gerecht koop ik bij Van Beekum Specerijen. Van Beekum heeft niet alleen heel erg veel keus in verschillende kruiden en specerijen, ook verkopen zijn kruiden en specerijen waar geen rotzooi aan toe is gevoegd en dat proef je zeker terug in je gerechten.
Neem voor de gein maar eens een kaneelstokje uit de supermarkt en doe deze in een kop heet water. Je zal tijdens het drinken ergens vaag in de verte wat kaneel proeven. Doe nu ditzelfde met een kaneelstokje van Van Beekum, je proeft duidelijk kaneel. Op deze manier maak ik altijd mijn eigen wintertheetjes. Stokje kaneel, 2 steranijs, 2 kruidnagels, stukje sinaasappelschil en stukje gember, heerlijk!
Als mijn moeder vroeger nasi of bami maakte dan kwamen daar ook standaard zelfgemaakte sateetjes en pindasaus bij. Soms maakte ze het van kip en soms maakte ze het van varkensvlees, ook gebruikte ze wel eens in stukjes gesneden speklap, ze kocht dan bij de slager dikke speklappen, deze sneed ze in stukjes en maakte daar saté van, echt goddelijk!
In dit recept maak ik gebruik van kippendijen, maar je kan ook gerust varkensvlees of speklapjes gebruiken.
Ben je gek op pindasaus dan heb ik nog wat lekkere receptjes voor je. Dit Indische gehaktbrood met pindasaus en deze gehaktballetjes.
Hoe maak je deze Kipsaté met pindasaus?
Kipsaté met pindasaus
Materials
- 8 kippendijen
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 theelepels citoensap
- 2 theelepels sesamolie
Voor de pindasaus
- 100 gram ongezouten pinda's
- 3 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 theelepel komijn gemalen
- 1 theelepel koriander
- 1 eetlepel honing
- 2 theelepels sojasaus
- 250 mililiter water
Instructies
De Kipsaté maken
- Snijd de kippendijen in blokjes en rijg ze aan satéstokjes
- Verwarm een grill of de grill in de oven (250 graden)
- Sojasaus, limoensap en sesamolie mengen en de kip hierbij doen. Roer goed om en laat de kip een half uurtje marineren (langer kan ook, maar niet langer dan 2 uur)
- Plaats de Kipsaté op de grill of leg deze onder de grill in de oven en bak deze tot het vlees gaar is (maak ondertussen de pindasaus)
Pindasaus maken
- Doe de pinda's, sjalotjes, knoflook, komijn, koriander, honing, sojasaus en water in een keukenmachine en pureer dit fijn.
- Giet het mengels in een koekenpan en roerbak dit tot het vocht is verdampt en er een dikke saus overblijft.
- Giet de warme satésaus over de kipsaté
Ik ben benieuwd of jij ook zo gek bent op zelfgemaakte kipsaté met pindasaus en of je ook een authentiek recept hiervoor gebruikt. Mocht je nog een lekker recept weten voor pindasaus dan hou ik mij zeker aanbevolen, ik probeer graag nieuwe dingen uit.