Rabarbersiroop

Rabarbersiroop

De rabarber groeit weer uit zijn jasje en dus werd het tijd om weer wat lekker te maken.
Zelf ben ik niet gek op rabarber wanneer het gekookt is, al lijk ik het elk jaar wel een beetje lekkerder te vinden, maar wat ik wel heerlijk vind is rabarber siroop en dit aanlengen met wat ijskoud water en ijsblokjes, of door het over de gin-tonic te gieten, jummmm.
Omdat wij zoveel rabarber hebben dat we het amper opkrijgen, maak ik graag wat flesjes siroop, die zijn ongeopend zeker een jaar houdbaar, zo hoeven we niks te weg te gooien (daar hou ik niet zo van).

Rabarber

Wat is rabarber?

Voor wie niet weet wat rabarber is hier wat info.

Rabarber is een plant die voornamelijk wordt gekweekt om zijn eetbare stengels. Het behoort tot de familie van de polygonaceae, en de officiële botanische naam is Rheum rhabarbarum. Deze plant gedijt goed in gematigde klimaten en wordt vaak gevonden in tuinen en moestuinen.

De stengels van de rabarberplant zijn langwerpig en hebben meestal een roodachtige of groenachtige kleur, afhankelijk van de variëteit. Ze zijn stevig en sappig, met een friszure smaak. Rabarber wordt voornamelijk gebruikt in zoete gerechten, hoewel het ook in hartige gerechten kan worden verwerkt.

Een van de meest voorkomende toepassingen van rabarber is in desserts, zoals taarten, crumbles, en compotes. Vaak wordt het gecombineerd met suiker om de natuurlijke zure smaak te verzachten. Rabarber kan ook worden verwerkt tot jam of gelei. Daarnaast wordt het soms gebruikt in hartige gerechten, zoals chutneys of sauzen voor vlees.

Het oogsten van rabarber gebeurt meestal in het voorjaar en de vroege zomer, wanneer de stengels op hun best zijn. Het is belangrijk om alleen de stengels te oogsten en de bladeren niet te consumeren, omdat ze giftige stoffen bevatten.

 

Rabarber is niet alleen lekker, maar bevat ook voedingsstoffen zoals vitamine K, vitamine C, calcium en kalium. Het wordt vaak geprezen om zijn lage caloriegehalte en vezelgehalte.

Het kweken van rabarber vereist enige zorg, zoals regelmatig water geven en het verwijderen van onkruid. Het is een meerjarige plant, wat betekent dat het meerdere jaren kan blijven groeien als het goed wordt verzorgd.

Rabarbersiroop wat kan je er mee?

Persoonlijk vind ik het erg lekker om rabarbersiroop te mengen met ijskoud water en hier wat ijsblokjes aan toe te voegen. Ook is het heel erg lekker om het door een gin-tonic te gieten. Ik heb er ook wel eens waterijsjes van gemaakt door wat siroop aan te lengen met water en deze vervolgens in ijsvormpje te gieten, was ook erg lekker.

Maar je kan er vast nog veel lekkere dingen mee maken en doen, dus mocht je nog meer tips hebben dan hoor ik dat graag.

Hoe maak je rabarbersiroop?

Rabarbersiroop

Active Time20 minuten
Totale tijd20 minuten
Opbrengst: 1 liter
Auteur: Puur Koken

Equipment

  • Zeef en theedoek gebruik een theedoek die niet met wasverzachter is gewassen
  • trechter om het netjes in je fles te krijgen
  • goed afsluitbare glazen fles van 1 liter
  • grote schaal van minimaal 1 liter

Materials

  • 1 kilo rabarber in stukken gesneden
  • 1 liter water
  • 400 gram suiker gebruik een beetje naar smaak, je kan ook wat meer of minder gebruiken.
  • 1 citroen uitgeperst

Instructies

  • Doe de water en rabarber in een pan en breng aan de kook. Het is belangrijk om niet te roeren, zo houd je de siroop zo helder mogelijk.
  • Wanneer het kookt zet je het vuur lager en laat je het een kwartiertje koken
  • Leg een zeef bovenop de kom en leg in de zeef de theedoek
  • Giet nu de siroop op de theedoek en laat dit langzaam uitlekken in de bak. Dit duurt wel eventjes, ondertussen kan je iets anders gaan doen. Probeer ook hier niet te roeren of het door de zeef heen te drukken, je siroop blijft dan zo helder mogelijk
  • Wanneer alles is doorgelopen doe je de siroop terug in de pan en voeg je de citroensap en de suiker toe
  • Roer voorzichtig de suiker door de siroop tot de suiker is opgelost
  • Zet een trechter op de brandschone fles en giet de siroop erin.
  • Sluit de fles gelijk af.
  • Ongeopend blijft de siroop tot wel een jaar houdbaar.
  • Zet de siroop op een koele (niet in de koelkast) en donkere plaats.

(Visited 172 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept