Ik kreeg een aantal e-mails met vragen of ik wat meer Vega recepten wilde plaatsen. U vraagt wij draaien, dus hier alvast het eerste Vega recept. Een pittige linzensoep.
Ook dit recept stond in het schriftje van mijn moeder, het was bijna niet meer te lezen omdat ze dit recept vaak voor ons maakte, dus heb ik er ook een beetje mijn eigen draai aangegeven en ik moet zeggen dat dat goed gelukt is.
Ik weet nog goed dat mijn moeder vaak stad en land moest afrijden om linzen te kopen. Deze waren in die tijd nog niet zo hip en trendy als dat ze nu zijn. Vaak reden mijn ouders naar een grote stad om daar bij een toko een grote voorraad linzen in te slaan, zo konden ze weer een tijdje vooruit. Nu koop je de linzen eenvoudig met je wekelijkse boodschappen bij de Albert Heijn. Mijn moeder maakte ook altijd linzensoep die leek op erwtensoep echt goddelijk! Ik heb het recept nog niet in haar schriftje kunnen terug vinden, maar ik denk dat ik dit recept ook zelf kan maken, zal het binnenkort eens proberen en als het goed uitpakt het recept met jullie delen.
Leestip: Erwtensoep
Wat zijn linzen en waar komen ze vandaan?
Je hebt linzen in verschillende soorten en kleuren. Zo heb je zwarte, rode, gele, bruine, oranje en groene kleuren. Elke kleur heeft ook weer zijn eigen smaak en eigenschappen. Linzen zijn peulvruchten die veel worden gebruikt in de Marokkaanse, Turkse en Indiase keuken. Linzen zijn een goede vleesvervanger en zitten boordevol ijzer, vitamine B en eiwitten.
Hoe smaken linzen?
De smaak is afhankelijk van de kleur, zo smaken de rode en oranje linzen een beetje nootachtig en zijn ze een beetje zoet. De bruine en zwarte linzen hebben een beetje een aardse smaak en de groene linzen smaken een beetje peperachtig.
Het linzensoep recept
Je hebt voor deze soep een aardig boodschappen lijstje en ook een aantal kruiden. Deze kruiden koop je eenvoudig in grote of kleine verpakkingen bij Van Beekum Specerijen.
Pittige linzensoep
Materials
- ½ kop rode linzen TIP: spoel de linzen en gooi de linzen die drijven weg, deze zijn niet goed.
- 1 liter water
- 1 ui gesnipperd
- 2 cm verse gember geraspt
- 2 eetlepels ghee of olie
- 1 grote aardappel in blokjes gesneden
- 2 tomaten in stukjes gesneden
- 2 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel gemalen komijn
- ½ theelepel Kurkuma
- ½ theelepel gemalen chilipepers
- 2 eetlepels gedroogde kokos
- 2 eetlepels geconcentreerde tamarinde
- 150 gram witte kool fijn gesneden
- 1 eetlepel muntblaadjes fijn gehakt
Instructies
- Kook de linzen in ongeveer 20 minuten gaar
- Laat de linzen goed uitlekken
- Bak de ui en gember in de ghee of olie
- Voeg de aardappelblokjes en tomatenblokjes toe
- Laat dit ongeveer 5 minuten bakken en voeg de kruiden en de kokos toe
- Bak dit voor ongeveer 2 minuten
- Voeg de linzen met het water toe en breng alles aan de kook
- Laat koken tot de aardappel en de linzen uit elkaar beginnen te vallen
- Voeg de tamarinde en kool toe en kook het verder tot alles gaar is
- Schep de soep in kommen en garneer met de fijn gehakte muntblaadjes.
Het is niet lastig om te maken, het is wel belangrijk om de linzen goed te spoelen de slechte linzen (de linzen die boven komen drijven) weg te gooien.
Wil je een ander smaak varieer dan eens met de verschillende soorten linzen.