Preitaart met ham een lekker kopje soep ideaal voor een zaterdagavond. De soep kan je al van te voren maken en ook de preitaart kan je al voorbereiden zodat deze alleen nog maar de oven in hoeft, hoe makkelijke wil je het hebben?
Tip: koop de tijm (en andere kruiden) bij Van Beekum Specerijen zo weet je zeker dat je pure kruiden zonder troep in huis haalt.
Dit recept heb ik van mijn moeder. Ondanks dat mijn vader geen prei (en uien) lustte maakte ze deze taart wel regelmatig voor ons tweetjes. Mijn vader at dan alleen een kopje soep met een boterham, mijn moeder was wel goed maar niet gek haha.
In de loop der jaren heb ik het recept een beetje aangepast en hier en daar mijn eigen ideeën erin gelegd. Maar dit doet zeker niks af aan de smaak, hij is nog net zo lekker, maar dan met een persoonlijke touch.
Leestip: Quiche Lorraine
Preitaart met ham, hoe maken we dat?
Het recept is echt heel simpel. Zelfs al ben je geen goede kok of kokkin, deze preitaart gaat ook jou lukken. Wil je liever een vegetarische variant? Ook dat kan, laat dan de ham eruit of vervang door een vleesvervanger.
Prettaart met ham
Equipment
- Hartige taartvorm van 24 cm
Materials
- 3 preien
- 8 plakjes bladerdeeg voor hartige taart
- 1 bakje hamreepjes
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 6 eieren
- 250 gram ricotta
- 200 gram geraspte oude kaas
Instructies
- Snijd de preien over de lengte door en was deze goed. Snijd daarna in ringen
- Kook de prei ongeveer 5 minuten en laat daarna goed uitlekken
- Vet de vorm in en bekleed deze met het bladerdeeg
- Verdeel de hamblokjes over de bodem en strooi de tijm erover
- Meng in een kom de eieren met de ricotta en de kaas, breng op smaak met een beetje zout
- Schep de prei door het eiermengsel en verdeel het over de deegbodem
- Bak de taart ca. 35 minuten in de oven tot hij goudbruin en gaar is.
Ben jij ook zo gek op hartige taart? Wat is jou favoriet? Ik hoop dat deze preitaart met ham tot je favorieten gaan behoren.
Heerlijk…
Ook als je wat minder tijd hebt, of als er vrienden komen eten…
Dan is dit recept echt ideaal. Lekker van te voren klaarmaken en alleen nog even het eimengsel erover en dan in de oven.